Przepis dla wielbicieli morskich smaków, czyli małe i mięciutkie ośmiorniczki w pomidorowym sosie. W tle wybrzmiewa nuta rozmarynu. Przepis jest bardzo prosty, i jak wszystkie przepisy traktujące o rybkach lub owocach morza, całość ogranicza się zaledwie do kilku składników, a to wszytko po to, aby przyprawy nie konkurowały z " gwiazdą" dania, którymi w tym przypadku są małe ośmiorniczki.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- ośmiorniczki baby - 800 g
- pomidory- 1 puszka gęstej polpy ( miąższ)
- czosnek- 2 ząbki
- rozmaryn- 3 gałązki, świeży lub mrożony
- oliwa EV- 120 ml
- białe wino- 150 ml
- sól i czarny mielony pieprz- do smaku
Smakowicie wyglądają te ośmiorniczki, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj same pyszności! Pysznie się rozszalałyście Dziewczyny! Jak tak dalej pójdzie, to mam blisko, więc zawsze mogę się zjawić hihihi
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wpadaj, tylko daj zapowiedź, bo zdarza się, że mamy tylko biały ser w lodówce :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wpadaj, tylko daj zapowiedź, bo zdarza się, że mamy tylko biały ser w lodówce ;)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ja również z ogromną ochotą spróbowałabym Waszej ośmiorniczki, wygląda zjawiskowo, paluszki lizać:D
OdpowiedzUsuńProste, a zarazem niezwykłe danie. Z chęcią bym wypróbowała, tylko gdzie można dostać te "maluchy"? :)
OdpowiedzUsuńW Poznaniu obecnie, naszym zdaniem, najlepiej zaopatrzoną siecią w ryby i owoce morza jest Selgors. W dodatku wszsytko jest świeże, w sensie nie mrożone, praktycznie żadna wizyta nas nie rozczarowuje :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dobrze wiedzieć, że tam można się tak dobrze zaopatrzyć :) Pozdrawiam
UsuńU mnie ciężko będzie o ośmiorniczki, póki co wpraszam się do Was ;-)
OdpowiedzUsuńnarobiłam sobie apetytu na tak wspaniały śródziemnomorski smak i na...wakacje:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzkoda, że u nas nie ma tych malutkich ośmiorniczek...;-( Danie cudne:-)
OdpowiedzUsuń