środa, 2 kwietnia 2014

Tarta z Jabłkami i Musem Czekoladowym





Są takie słodkości, których same tylko składniki przyprawiają o szybsze bicie serca. Taka jest ta tarta. W jej składzie znajduje się czekoladowy mus oraz jabłka.   
Mus według podanego przepisu, po wystudzeniu w lodówce, może stanowić samodzielny deser. Z kolei jabłka zostały skarmelizowane, a ich aromat został podkręcony mieszanką korzennych przypraw, w skład której weszły: imbir, kardamon, gałka muszkatałowa, mielony cynamon i mielone goździki. Jest to dokładnie ta sama mieszanka, która została przez nas wykonana i  użyta przy okazji realizacji ciasta dyniowego. Proporcję poszczególnych składników mieszanki korzennej znajdują się TUTAJ.



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ





Składniki:

Tarta, forma średnica 24 cm. :  
  • mąka- 250 g plus niewielka ilość do formy
  • masło- 100 g plus niewielka ilość do formy
  • cukier puder lub cukier drobny- 100 g
  • żółtko- 1 sztuka
  • sól- szczypta 
  • zimna woda- 1-2 łyżki 
Nadzienie z jabłek:
  • jabłka- 3 sztuki
  • masło- 40 g
  • drobny cukier- 40 g
  • sok z cytryny- 1 sztuka
  • przyprawy korzenne- szczypta
Mus:
  • gorzka czekolada- 100 g
  • słodka śmietana 30 % - 200 g
  • jajko- 1 sztuka
  • białko- 1 sztuka
  • drobny cukier- 80 g
  • cukier puder- 2 łyżki
  • kakao- na posypkę wg potrzeb

10 komentarzy:

  1. wow, to dopiero musi być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. achhhhh tarta prezentuje się nieziemsko:) a ten mus czekoladowy, to już totalna rozpusta:D

    OdpowiedzUsuń
  3. OBŁĘDNA!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Żałuję, że nie jestem już sąsiadką.... ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukier, mąka, sól - biała śmierć...
    Nie został Wam kawałek?
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo matko... spełnienie marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale tu u Was smacznie. Bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam do dalszego śledzenia moich przepraw z kuchnią wykorzystującą kwiaty jadalne i nie tylko. ;-) Pozdrawiam serdecznie. Acha... no i zostaję! :-)

    breakforcake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda absolutnie fantastycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...