Są takie słodkości, których same tylko składniki przyprawiają o szybsze bicie serca. Taka jest ta tarta. W jej składzie znajduje się czekoladowy mus oraz jabłka.
Mus według podanego przepisu, po wystudzeniu w lodówce, może stanowić samodzielny deser. Z kolei jabłka zostały skarmelizowane, a ich aromat został podkręcony mieszanką korzennych przypraw, w skład której weszły: imbir, kardamon, gałka muszkatałowa, mielony cynamon i mielone goździki. Jest to dokładnie ta sama mieszanka, która została przez nas wykonana i użyta przy okazji realizacji ciasta dyniowego. Proporcję poszczególnych składników mieszanki korzennej znajdują się TUTAJ.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
Tarta, forma średnica 24 cm. :
- mąka- 250 g plus niewielka ilość do formy
- masło- 100 g plus niewielka ilość do formy
- cukier puder lub cukier drobny- 100 g
- żółtko- 1 sztuka
- sól- szczypta
- zimna woda- 1-2 łyżki
- jabłka- 3 sztuki
- masło- 40 g
- drobny cukier- 40 g
- sok z cytryny- 1 sztuka
- przyprawy korzenne- szczypta
- gorzka czekolada- 100 g
- słodka śmietana 30 % - 200 g
- jajko- 1 sztuka
- białko- 1 sztuka
- drobny cukier- 80 g
- cukier puder- 2 łyżki
- kakao- na posypkę wg potrzeb
wow, to dopiero musi być niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńachhhhh tarta prezentuje się nieziemsko:) a ten mus czekoladowy, to już totalna rozpusta:D
OdpowiedzUsuńDoskonałe! Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńZacna ta tarta, ach...:-))
OdpowiedzUsuńOBŁĘDNA!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie jestem już sąsiadką.... ;P
Cukier, mąka, sól - biała śmierć...
OdpowiedzUsuńNie został Wam kawałek?
;)
ooo matko... spełnienie marzeń!
OdpowiedzUsuńAle tu u Was smacznie. Bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam do dalszego śledzenia moich przepraw z kuchnią wykorzystującą kwiaty jadalne i nie tylko. ;-) Pozdrawiam serdecznie. Acha... no i zostaję! :-)
OdpowiedzUsuńbreakforcake.blogspot.com
Wygląda absolutnie fantastycznie!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuń