wtorek, 1 kwietnia 2014

Wywar Mięsny





Wywar z mięsa jest podstawą dla zup, składnikiem dla przygotowania risotto oraz przygotowania pieczeni.  Cały proces wywaru nie jest ani skomplikowany ani bardzo czasochłonny. Praktycznie całość sprowadza się do 4 zasad:
  • mięso, należy włożyć do zimnej wody, a nie wrzącej. Tylko mięso przygotowywane na sztukę mięsa wkłada się do gotującej się wody. Dzięki czemu białko mięsa szybko się ścina, co zapobiega przechodzeniu jego składników do wywaru.   
  • po zagotowaniu się wody, wywar należy odszumować, czyli zebrać gromadzącą się na powierzchni pianę. Dzięki temu wywar będzie klarowny
  • wywar należy osolić po odszumowaniu. Należy jednak solić z umiarem, pamiętając że cześć wody zostanie wygotowana.
  • jarzyny i przyprawy dodaje się do wywaru w czasie gotowania.    

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

 
Składniki: *
  • kurze skrzydełka - pół kilograma
  • woda-około 2 l lub wg potrzeb
  • sól- do smaku
  • seler naciowy- 2 łodygi
  • marchew- 2 sztuki
  • cebula- 1 sztuka
  • korzeń pietruszki- 1 sztuka
  • czosnek- 2 ząbki
  • świeży lub mrożony tymianek- kilka gałązek
  • liść laurowy- 1 sztuka
  • ziele zangielskie- 3-4 sztuki
  • czarny pieprz- 5 ziaren
  • goździki- kilka sztuk

5 komentarzy:

  1. Przygotowany po mistrzowsku! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Obrazowo, pięknie. Wszystko robię tak samo, oprócz naszpikowania cebuli goździkami. Raczej cebulę przypiekam:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. IDEALNY :) , a ja też przypiekam cebulkę ;)...
    serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. @Ela i Marzena, ja też cebulę czasem przypiekam, ale jeśli potrzebuję jasny wywar, to tego nie robię :D

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Identycznie robi moja babcia, mama i ja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...