czwartek, 8 maja 2014

Spaghetti Aglio, Olio i Peperonciono- kuchnia włoska.



Spaghetti olio, aglio i peperonciono, czyli spaghetti z sosem na bazie oliwy extravergine, z dodatkiem czosnku i pikantnej papryczki chili oraz pietruszki, to synonim prostoty, smaku i ekspresowej włoszczyzny. Choć tytuł pomija pietruszę, to prawda jest taka, że 99% smakoszy ją dodaje. W naszej wersji pietruszka jest również. Inne składniki, które fantastycznie wzbogacają kompozycję to zielone lub/ oraz czarne oliwki.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

 

Składniki:
  • oliwa EV- 2 łyżki na 1 osobę
  • ostra papryka- ilość do smaku
  • czosnek- ilość do smaku, ok. 1 ząbek na 1 osobę
  • natka pietruszki- 1 łyżeczka na osobę
  • woda- 125 ml
  • spaghetti- ok. 60-80 g na 1 osobę
  • sól- do smaku



Sposób przygotowania:

 Danie przygotowuje się w przysłowiowym oka mgnieniu- najdłużej gotuje się spaghetti, zatem w celu synchronizacji, najlepiej rozpocząć przygotowania właśnie od gotowania spaghetti.

W czasie, kiedy spaghetti się gotuje, obrać czosnek z łupin

Ząbek czosnku zgnieść najpierw nożem, a następnie pokroić na plasterki.


Strąk pikantnej papryki przekroić na pół.

Usunąć ziarna oraz membranę. 
W membranie papryki znajduje się kapsaicyna która nadaje papryce jej ostrość. 

Paprykę pokroić na kawałeczki. 
Ilość papryki zależy od indywidualnych preferencji.

Pokroić natkę pietruszki. 

Przygotowanie sosu.
 Średnio rozgrzać oliwę.

Dodać oliwę oraz sól do smaku.


Na małym ogniu zaaromatyzować oliwę czosnkiem.

Dodać paprykę.

Na koniec dodać pietruszkę.

Całość zamieszać.

Spaghetti ugotować wg instrukcji minus 30 sekund.  
Zachować pół szklanki wody z gotowania spaghetti. 
Spaghetti dodać do gotowego sosu.

Natychmiast po dodaniu spaghetti dodać zachowaną z gotowania makaronu wodę. 

Na dość ostrym ogniu doprowadzić  do odparowania wody i połączenia się składników.
Spaghetti będzie gorące, nawilżone, a każda nitka zostanie dokładnie pokryta sosem- gwarancja Tapenda.

Gorące danie podawać natychmiast.



Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Rzeczywiście w prostocie siła! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny włoski makaron! Prosto i smacznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste i takie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiecie gdzie uderzyć;) hahahahaha za makaron (każdy) dałabym się pokroić:D mogłabym go wsuwać każdego dnia:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  6. Dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy na inne makarony :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...