sobota, 7 czerwca 2014

Ciasto z "Princessami"



To ciasto dla Wszystkich miłośników wafelków, orzechów i eksperymentów w kuchni. Nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta, przekładamy kremem, polewamy czekoladą i posypujemy kawałkami orzechów lub migdałów (według uznania). Ciekawe połączenie zapewnia przyjemność dla naszych kubków smakowych.


 
          Ciasto I :


        6 białek


        ¾ szklanka cukru


        100 g wiórków kokosowych


       100 g posiekanych orzechów włoskich


       60 g płatków migdałowych

       6 małych wafelków "Princessa" (posiekać)

 

 
Białka ubić z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji.



 
Następnie dodać wiórki kokosowe i


płatki migdałowe

 
Całość delikatnie wymieszać za pomocą rózgi.

 
Dodać posiekane orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.

 
 
 
 Następnie dodać posiekane wafelki
 
 
Ponownie wszystko delikatnie wymieszać rózgą.

 
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok.25-30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg)- najlepiej do tzw. "suchego patyczka".

 
Przepis na biszkopt (CIASTO II) znajdziesz
 
 
KREM:
 
3 żółtka

       750 g serka mascarpone

       4 łyżki cukru pudru
 
Za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę,
 a następnie dodawać po łyżce ser.
 


 
Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto II i wyrównujemy.


Na warstwę kremu wykładamy „Ciasto I”. Zdejmujemy papier i delikatnie dociskamy.
 


 
Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy
 posiekanymi np. migdałami.


 
Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Zapraszam na Elegancka.pl! Tam inspiracja na podstawie Waszego wpisu :)
    http://www.elegancka.pl/kulinaria/idealny-wywar-miesny

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, gdyby nie imprezy na ten weekend, to już bym leciała do sklepu po produkty:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto do którego zabieram się już od hoho... może te cudne zdjęcia w końcu mnie skuszą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał,co za bajeczne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. wefelki w czekoladzie - zajdam się, spkojnie moge wciągnąc całą paczkę. Nie wyobrażam sobie, ile bym mogła wciągnąć takiego ciasta. Strach się bać :D

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego ciasta jeszcze nie znałam, a czuję, że może mi baaardzo posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam podobne, było pyszne. To wygląda przepysznie! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam, ale zupełnie inną wersję tego ciasta;)) Na pewno wypróbuję Waszą;)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny blog :) będę częściej tu gościć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciasto!! Troszke wersje zmienilam i do masy (serka) dodalam kawy I Kahula, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Casto jeden pieczemy razem z ciastem dwa, ten sam czas, ta sama temperatura? W jaki sposób zagęścić krem z mascarpone. Dostałam wersję light, która ma jest półpłynna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My piekłyśmy na osobnych formach i w różnych temperaturach. CIASTO I w temp. 180 stopni, a CIASTO II to biszkopt - w temperaturze 150 (TERMOOBIEG).
      Dziękujemy i pozdrawiamy!!!

      Usuń
  13. Czy do kremu mają być tylko 3 żółtka? Na zdjęciu wydaje się być ich więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są trzy tylko "rozlane" :)....im więcej żółtek tym krem może być luźniejszy ( nie polecam).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...