To ciasto dla Wszystkich miłośników wafelków, orzechów i eksperymentów w kuchni. Nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta, przekładamy kremem, polewamy czekoladą i posypujemy kawałkami orzechów lub migdałów (według uznania). Ciekawe połączenie zapewnia przyjemność dla naszych kubków smakowych.
Ciasto I :
6 białek
¾ szklanka cukru
100 g wiórków kokosowych
100 g posiekanych orzechów włoskich
60 g płatków migdałowych
Białka ubić z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji.
Następnie dodać wiórki kokosowe i
płatki migdałowe
Całość delikatnie wymieszać za pomocą rózgi.
Dodać posiekane orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.
Następnie dodać posiekane wafelki
Ponownie wszystko delikatnie wymieszać rózgą.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok.25-30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg)- najlepiej do tzw. "suchego patyczka".
Przepis na biszkopt (CIASTO II) znajdziesz
KREM:
3 żółtka
750 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę,
a następnie dodawać po łyżce ser.
Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto II i wyrównujemy.
Na warstwę kremu wykładamy „Ciasto I”. Zdejmujemy papier i delikatnie dociskamy.
Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy
posiekanymi np. migdałami.
Smacznego!
Bardzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Elegancka.pl! Tam inspiracja na podstawie Waszego wpisu :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.elegancka.pl/kulinaria/idealny-wywar-miesny
Pozdrawiam!
Pycha, gdyby nie imprezy na ten weekend, to już bym leciała do sklepu po produkty:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńCiasto do którego zabieram się już od hoho... może te cudne zdjęcia w końcu mnie skuszą ;-)
OdpowiedzUsuńŁał,co za bajeczne ciacho!
OdpowiedzUsuńwefelki w czekoladzie - zajdam się, spkojnie moge wciągnąc całą paczkę. Nie wyobrażam sobie, ile bym mogła wciągnąć takiego ciasta. Strach się bać :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Mmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńTego ciasta jeszcze nie znałam, a czuję, że może mi baaardzo posmakować :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, było pyszne. To wygląda przepysznie! Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, ale zupełnie inną wersję tego ciasta;)) Na pewno wypróbuję Waszą;)
OdpowiedzUsuńfajny blog :) będę częściej tu gościć :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto!! Troszke wersje zmienilam i do masy (serka) dodalam kawy I Kahula, jest pyszne!
OdpowiedzUsuńCasto jeden pieczemy razem z ciastem dwa, ten sam czas, ta sama temperatura? W jaki sposób zagęścić krem z mascarpone. Dostałam wersję light, która ma jest półpłynna
OdpowiedzUsuńMy piekłyśmy na osobnych formach i w różnych temperaturach. CIASTO I w temp. 180 stopni, a CIASTO II to biszkopt - w temperaturze 150 (TERMOOBIEG).
UsuńDziękujemy i pozdrawiamy!!!
Czy do kremu mają być tylko 3 żółtka? Na zdjęciu wydaje się być ich więcej?
OdpowiedzUsuńSą trzy tylko "rozlane" :)....im więcej żółtek tym krem może być luźniejszy ( nie polecam).
Usuń