Każda pora roku obfituje w sezonowe owoce, dzięki którym ciasto owocowe za każdym razem będzie inne i niepowtarzalne w smaku. Tarta owocowa to jeden z pomysłów na kreatywne wykorzystanie sezonowych owoców.
Kruche ciasto po brzegi wypełnione kremem i udekorowane fantazyjnym układem owoców, najpierw ujmuje swoją urodą, aby następnie uzależnić swoim smakiem. W tym stwierdzeniu nie ma za grosz przesady, jeśli wziąć pod uwagę kilka szczegółów niniejszego "performansu".
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
na kruche ciasto:
- mąka typ 650- 250 g plus niewielka ilość do formy
- masło- 100 g plus niewielka ilość do formy
- cukier puder lub cukier drobny- 100 g
- żółtko- 1 sztuka
- sól- szczypta
- zimna woda- 1-2 łyżki
- sok z cytryny + woda do zaaromatyzowania i zwilżenia gotowego kruchego ciasta.
na krem cukierniczy:
- mleko- 1/2 litra
- żółtka- 4 sztuki
- cukier- 80 g
- mąka pszenna 50-70 g
- skórka z cytryny - 1 sztuka
- owoce sezonowe- wg potrzeb
Idealny deser! Pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita letnia tarta. Nie mogę się napatrzeć.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńWypasiona tarta! Wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńoko i kubki smakowe cieszy :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Dziewczyny! świetny przepis i fantastyczne wykonanie! Oko ucieszone zdjęciami a i chęć wielka aby jutro składniki nazbierać i próbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńTaki deser to radość dla oczu i ...podniebienia :)
OdpowiedzUsuńświeta tarta a ilość owoców sprawia, że ślina sama napływa do ust :) będe musiała sobie taką zrobić jak nic :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy połaczenie dżemu i wody stworzy galaretkę?
OdpowiedzUsuńCoś w rodzaju galaretki, tak jak przedstawiają to zdjęcia. W przypadku zastosowania świeżego kiwi, wykluczone jest używanie klasycznej galaretki z żelatyną, ponieważ kiwi powoduje, że galaretka nie tężeje.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda