Dziś danie, a właściwie przystawka, którą możemy zdefiniować, jako otwarcie się na nowe połączenia smaków. Podstawowe składniki, czyli niskokaloryczna cukinia, czosnek i oliwa extra vergine, nie są dla nas rewolucyjne, możemy nawet śmiało powiedzieć, że to nasz chleb powszedni.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- cukinia- 1 sztuka
- czosnek- 1 duży ząbek
- zielona mięta- kilka listków ( świeże)
- oliwa EV- wg potrzeb
- sól morska - do smaku
- czarny mielony pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić w plastry przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw.
Aby paseczki cukinii były mniejsze, wszystkie plastry cukinii należy przekroić na połowę.
umyć i oberwać listki mięty.
poszatkować listki mięty.
Na patelni średnio rozgrzać oliwę.
Do oliwy dodać ząbek czosnku oraz sól.
Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy- usunąć
Do zaaromatyzowanej oliwy dodać paseczki cukinii.
Dla smaku i aromatu dodać czarny mielony pieprz.
Cukinię przesmażyć przez kilka minut.
Po wystudzeniu danie oprószyć świeżą miętą. Danie jest gotowe od razu do konsumpcji. Przystawka ma bardzo uniwersalne zastosowanie.
Polecamy do dań slow food, w tym dań grillowanych, zarówno mięsnych jak i rybnych.
Smacznego !
Bardzo lubię takie nowe połączenia, pycha kompozycja!
OdpowiedzUsuńz całą pewnością musi to fajnie smakować:) sama nie tak dawno odkryłam, że połączenie mięty z różnymi składnikami daje niesamowite wrażenia smakowe dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńCzęsto miętę dodaję do warzyw czy sosów, ale raczej z mieszanką innych ziół. Aż jestem ciekawa jak ta cukinia smakuje:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaje miętę....do dekoracji, deserów czy sałatek owocowo-warzywnych:)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że to połączenie też jest smaczne!!!
Serdeczności!!!
Wygląda smakowicie, mięty nigdy nie dodawałam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń