sobota, 31 maja 2014

Daquase orzechowe & maliny

 
 
 
Zainspirowane słodkościami Pawła Małeckiego upiekłyśmy
pyszne DAQUASE orzechowe z malinami.
 Ta orzechowa beza pasuje do każdego kremu, masy czy musu.
 
Zapraszamy !!!
 
 
 
SKŁADNIKI DAQUASE:
 
przepis na formę okrągłą
o średnicy 24 cm
 
6 białek
150 g cukru kryształu
100 g cukru pudru
150 g mielonych orzechów laskowych
50 g orzechów laskowych posiekanych
 
 
 
 



Białka ubijamy z cukrami do uzyskania sztywnej konsystencji.



 
Do sztywnej piany dodajemy zmielone orzechy laskowe


całość delikatnie, za pomocą rózgi mieszamy


 
Masę wykładamy do dwóch form (średnica 24 cm)
wyłożonych papierem. Wierzch jednej z nich posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
(termoobieg) przez ok. 30 minut.


 
Na wystudzoną bezę wykładamy ulubioną masę, krem czy mus
(przepis TUTAJ
lub
 

 
i przykrywamy bezą z posiekanymi orzechami.
Lekko dociskamy.

 
Całość obficie oprószamy cukrem pudrem.

 
i wkładamy świeże owoce. My wybrałyśmy maliny,
a całość udekorowałyśmy listkami mięty.
 

  Smacznego !!!
 


10 komentarzy:

  1. świeże maliny... oj już nie mogę się doczekać by je zjeść:) Ciasto wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam ten przepis, Wasz wygląda bardzo zjawiskowo i pysznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo znane ciasto we Francji w rożnych wersjach. Wspaniałe wyglada i smakuje ,

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mogę dostać kawałek...? Boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz w ogóle słyszę nazwę daquase, ale mnie bardzo łatwo zaszkoczyć słodkimi, nowościami, to znaczy, nowościami dla mnie :)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam tylko w cukierniach. Pysznie smakuje, pysznie wygląda tylko jakoś nie chce mi się robić:) ale jak mi się zachce to zajrzę tu znowu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie moje ulubione ciacho. Koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak piec bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba więc sobie poradzić bez termoobiegu. Piec do momentu, kiedy masa się lekko zbrązowi i co najważniejsze będzie upieczona.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...