Zainspirowane słodkościami Pawła Małeckiego upiekłyśmy
pyszne DAQUASE orzechowe z malinami.
Ta orzechowa beza pasuje do każdego kremu, masy czy musu.
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI DAQUASE:
przepis na formę okrągłą
o średnicy 24 cm
6 białek
150 g cukru kryształu
100 g cukru pudru
150 g mielonych orzechów laskowych
50 g orzechów laskowych posiekanych
Białka ubijamy z cukrami do uzyskania sztywnej konsystencji.
Do sztywnej piany dodajemy zmielone orzechy laskowe
całość delikatnie, za pomocą rózgi mieszamy
Masę wykładamy do dwóch form (średnica 24 cm)
wyłożonych papierem. Wierzch jednej z nich posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
(termoobieg) przez ok. 30 minut.
Na wystudzoną bezę wykładamy ulubioną masę, krem czy mus
(przepis TUTAJ
lub
TUTAJ )
i przykrywamy bezą z posiekanymi orzechami.
Lekko dociskamy.
Całość obficie oprószamy cukrem pudrem.
i wkładamy świeże owoce. My wybrałyśmy maliny,
a całość udekorowałyśmy listkami mięty.
Smacznego !!!
świeże maliny... oj już nie mogę się doczekać by je zjeść:) Ciasto wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWidziałam ten przepis, Wasz wygląda bardzo zjawiskowo i pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo znane ciasto we Francji w rożnych wersjach. Wspaniałe wyglada i smakuje ,
OdpowiedzUsuńA czy mogę dostać kawałek...? Boskie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w ogóle słyszę nazwę daquase, ale mnie bardzo łatwo zaszkoczyć słodkimi, nowościami, to znaczy, nowościami dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Zdecydowanie boski torcik!
OdpowiedzUsuńJadłam tylko w cukierniach. Pysznie smakuje, pysznie wygląda tylko jakoś nie chce mi się robić:) ale jak mi się zachce to zajrzę tu znowu:)
OdpowiedzUsuńNo nie moje ulubione ciacho. Koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńJak piec bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńTrzeba więc sobie poradzić bez termoobiegu. Piec do momentu, kiedy masa się lekko zbrązowi i co najważniejsze będzie upieczona.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda