środa, 25 czerwca 2014

Królik Duszony


Mięso królicze nie jest zbyt popularne w Polsce. Z jednej strony wynika to z faktu, że nie zawsze mięso jest dostępne w handlu, a z drugiej strony panuje powszechne przekonanie, że mięso królicze posiada jakiś nietypowy aromat. Obawa co do smaku mięsa jest zupełnie nieuzasadniona, nie ma słowa przesady w stwierdzeniu, że w mięso królicze ma całkowicie neutralny aromat, taki sam jakim charakteryzuje się mięso drobiowe. Dzisiejszy przepis na królika zalicza się do kategorii dań jednogarnkowych.



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ



składniki:
  • królik- 1 sztuka
  • wędzony boczek - plastry, ilość wg potrzeb
  • rozmaryn - kilka gałązek, ilość wg potrzeb
  • cytryna - 1 sztuka
  • pieczarki- 300 g
  • ziemniaki- 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • sól i czarny mielony pieprz - do smaku
  • oliwa lub olej - wg potrzeb
  • wykałaczki- kilka sztuk

8 komentarzy:

  1. króliczek w takim doborowym towarzystwie składników musiał smakować wybornie:) mi też się zachciało;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Królik po królewsku! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzowski ten Wasz król:-) My w sumie jadamy tylko w śmietanie z kluchami na parze, ale może się skuszę na Waszą wersję;-) Pozdrowionka:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, wiesz jak trudno nas namówić na śmietanę w daniach wytrawnych. tylko jak czyujemy tzw. pismo nosem, śmietanę używamy, w innym przypadku stawiamy na alternatywę. Nie rozczarujesz się !

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  4. O na bogato:) skusiłabym się:)

    Pozdrawiam:)
    Di

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! A jeżeli nie mam termoobiegu? Jak w tym przypadku sobie poradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma wyjścia jak tylko to, aby zwiększyć temperaturę i piec do skutku. Zwróć uwagę na ilośc pieczarek i ilośc wody którą wypuszczą. W przypadku braku termoobiegu, szczególnie szkoda marnować pieniądze ( prąd) na jej odparowanie w piekarniku ( zbyt długo). Wylej ją. Z pewnością dasza radę, co wiećej osoby, które nie mają termoobiegu pewnie znają więcej trików na wykorzystanie swojego piekarnika, aniżeli osoby, które przez całe dorosłe życie używają piekarników z funkcją termoobiegu ;)

      Pozdrawiamy serdecznie i powodzenia życzymy
      Tapenda

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, mam jednak nadzieję, że już niedługo będę miała piekarnik z termoobiegiem. A, i nie prąd, tylko gaz :)

      Pozdrawiam i miłego dnia!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...