Mięso królicze nie jest zbyt popularne w Polsce. Z jednej strony wynika to z faktu, że nie zawsze mięso jest dostępne w handlu, a z drugiej strony panuje powszechne przekonanie, że mięso królicze posiada jakiś nietypowy aromat. Obawa co do smaku mięsa jest zupełnie nieuzasadniona, nie ma słowa przesady w stwierdzeniu, że w mięso królicze ma całkowicie neutralny aromat, taki sam jakim charakteryzuje się mięso drobiowe. Dzisiejszy przepis na królika zalicza się do kategorii dań jednogarnkowych.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
składniki:
- królik- 1 sztuka
- wędzony boczek - plastry, ilość wg potrzeb
- rozmaryn - kilka gałązek, ilość wg potrzeb
- cytryna - 1 sztuka
- pieczarki- 300 g
- ziemniaki- 500 g
- cebula - 1 sztuka
- sól i czarny mielony pieprz - do smaku
- oliwa lub olej - wg potrzeb
- wykałaczki- kilka sztuk
króliczek w takim doborowym towarzystwie składników musiał smakować wybornie:) mi też się zachciało;)
OdpowiedzUsuńKrólik po królewsku! Pycha!
OdpowiedzUsuńMistrzowski ten Wasz król:-) My w sumie jadamy tylko w śmietanie z kluchami na parze, ale może się skuszę na Waszą wersję;-) Pozdrowionka:-)
OdpowiedzUsuńMarzenka, wiesz jak trudno nas namówić na śmietanę w daniach wytrawnych. tylko jak czyujemy tzw. pismo nosem, śmietanę używamy, w innym przypadku stawiamy na alternatywę. Nie rozczarujesz się !
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O na bogato:) skusiłabym się:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Di
Piękne! A jeżeli nie mam termoobiegu? Jak w tym przypadku sobie poradzić?
OdpowiedzUsuńNie ma wyjścia jak tylko to, aby zwiększyć temperaturę i piec do skutku. Zwróć uwagę na ilośc pieczarek i ilośc wody którą wypuszczą. W przypadku braku termoobiegu, szczególnie szkoda marnować pieniądze ( prąd) na jej odparowanie w piekarniku ( zbyt długo). Wylej ją. Z pewnością dasza radę, co wiećej osoby, które nie mają termoobiegu pewnie znają więcej trików na wykorzystanie swojego piekarnika, aniżeli osoby, które przez całe dorosłe życie używają piekarników z funkcją termoobiegu ;)
UsuńPozdrawiamy serdecznie i powodzenia życzymy
Tapenda
Dziękuję bardzo, mam jednak nadzieję, że już niedługo będę miała piekarnik z termoobiegiem. A, i nie prąd, tylko gaz :)
UsuńPozdrawiam i miłego dnia!