czwartek, 24 lipca 2014

Risotto Morskie



Najważniejsza rzeczą, potrzebną dla przygotowania risotto o smaku morza jest płyn w sensie wywar, który zostanie użyty do ugotowania ryżu. Jeśli zostanie on przygotowany na bazie wywaru rybnego lub wywaru z małży ( mule) wówczas mamy gwarantowny sukces, czyli niepowtarzalny morski smak.  Dla dopełnienia, warto już tylko dodać trochę owoców morza lub kawałki ryb. Jedyne o czym należy pamiętać,  to dostosować ich czas gotowania, tak aby owoce morza były miękkie, a ryby nie rozgotowane, co oznacza w praktyce, że  owoce takie jak kalmary, ośmiorniczki dodajemy praktycznie po pierwszej porcji płynu, z kolei krewetki i ryby na samym końcu. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ



Składniki:*

  • ryż arborio- ok. 100- 130 g
  • wywar z małży- 3/4 litra
  • krewetki- kilka sztuk, świeże lub mrożone
  • małże- kilka sztuk świeże lub mrożone
  • białe wino- 120 ml
  • szalotka- 1 mała sztuka
  • Oliwa EV- kilka łyżek

5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje ulubione! Ekstra przygotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cóż za widoki!!!!! przez monitor czuję juz ten roznoszący się wszędzie aromat;) a ja mogę tylko siedzieć, patrzeć, podziwiać i ... marzyć:)
    Marzę o takim risotto..
    ach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, już nie musisz marzyć, mule są przecież u nas dostępne!

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Instrukcja zobrazowana idealnie. Wyobrażam sobie jak smakowało:-) Pozdrowionka:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmmmmmm.......meeeeeeega apetyczne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...