sobota, 9 sierpnia 2014

Deser - prawie jak lody

 
Delikatny, pyszny, łatwy, wypełniony letnim smakiem i aromatem
 DESER przypominający lody...podpatrzony
 kilka lat temu w programie "PARA W KUCHNI".
Uważamy, że jest świetną alternatywą lodów nie tylko w upalne dni.
Koniecznie musicie wypróbować ten BOSKI deser :) :)
 
ZAPRASZAMY !!!
 
 
 
 
 
SKŁADNIKI DESERU:(porcja dla 4 osób)
 
100 g  świeżych malin
4 - 5 sztuk małych bezików
250 ml śmietany 30%
1 łyżka (płaska) cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
 (lub 2-3 łyżeczki np. likieru Amaretto, albo orzechówki, albo rumu)
My użyłyśmy cukru waniliowego, bo deser był m.in dla dzieci.
Kilka listków mięty - do dekoracji.
 
 Owoce myjemy i osuszamy,
 

 a beziki kruszymy

 
Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywną pianę,
(jeżeli dodajecie alkohol - to właśnie po uzyskaniu
 sztywnej konsystencji kremówki)
 
 
 następnie dodajemy pokruszone beziki i delikatnie za pomocą
łyżki mieszamy.

 
Do zamykanego pojemnika, naczynia, pudełka
(my użyłyśmy plastykowej foremki do mrożonek)
wykładamy połowę masy śmietanowo-bezowej,

 
a na jej wierzchu układamy maliny,

 
następnie wykładamy pozostałą masę zakrywając owoce.
Pudełko zamykamy  wstawiamy na 3 godziny do zamrażalki.

 
Deser podajemy schłodzony
 
 
 
 i udekorowany listkami mięty i drobinami rozkruszonej bezy.

 
Smacznego !
 



10 komentarzy:

  1. Mmm, taki zamrożony Eton mess :) Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też byłam przekonana, że to eton mess, a tu taka niespodzianka :D

    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ale pyszności :-) muszę takie koniecznie zrobić :-) dziękuje za tak super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast malin można użyć borówek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze?? Maliny wypadają naaaaajlepiej!!! :) Ale możesz spróbować:):)
      Serdeczności!

      Usuń
  5. Ale mi narobilyscie ochoty :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaraz biorę się za przygotowanie, mniam ☺

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...