Korzystając z kończącego się prawie sezonu na czerwoną porzeczkę i zauroczone przepisem P. Doroty z MW musiałyśmy go wypróbować!
Porzeczki czerwone niedoceniane w Polsce owoce -
dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Ponadto w ich skład wchodzą m.in. witaminy C i PP, a ta ostatnia odpowiedzialna jest za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. Podobnie jak czarne porzeczki są źródłem antyoksydantów, które "wymiatają" z naczyń wolne rodniki odpowiedzialne za ich mechaniczne uszkodzenia. Samo zdrowie!!!
Ich kwaśną nutkę przełamałyśmy płatkami czekoladowymi. Przepis jest na ok. 20 kruchych, delikatnych w smaku ciasteczek, które rozpływają się podczas pieczenia, a nie ma w ich składzie spulchniaczy.
Zapraszamy!
SKŁADNIKI:
125 g masła
150 g mąki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
120 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
70 g płatków czekoladowych ( lub posiekanej czekolady)
ok. 100 g czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki oprócz owoców i czekoladowych drobinek
wrzucamy do melaksera i miksujemy do otrzymania
gładkiej masy.
Do gładkiej masy dodajemy umyte i osuszone
owoce oraz czekoladę
Wszystko za pomocą łyżki lub rózgi delikatnie mieszamy
,
a następnie wykładamy łyżką na wyłożoną papierem
do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
Dodatkowo tu i ówdzie wcisnąć kilka porzeczek.
Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez ok. 10 minut, lub do zarumienienia brzegów.
Ciastka studzimy na kratce i serwujemy.
Smacznego!!!
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Mniam, ale pyszny widok!
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wypróbowania receptury i delektowania się ciasteczkami :) :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności dla Wszystkich!!!!
Świetne :) Wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńWoow ciacha z porzeczkami. Porywam kilka sztuk do kawki :-)
OdpowiedzUsuń