niedziela, 24 sierpnia 2014

Szarlotka sypana

Pierwszą szarlotką jaką "popełniłam" w dalekiej młodości
była właśnie "sypana" bez miksera, wbijania i ucierania jaj...hahaha :D
Jedyna ciężka praca to przygotowanie jabłek - obieranie i tarcie,
ale smak ciasta wszystko wynagrodzi.
Zapraszamy na to pachnące jesienią ciasto, które możemy serwować
ciepłe lub zimne z ulubionymi lodami, oprószone cukrem pudrem i cynamonem.

 
SKŁADNIKI:
(forma 24cm x 13 + 8 papilotek lub tortownica o średnicy 23 cm)
 
1 łyżka zarodków pszennych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
0,5 łyżeczki cynamonu ( jeżeli lubicie)
oraz
 
 
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
 200 g masła (zimnego)

 
Jabłka myjemy i obieramy,

 
następnie należy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 
Do startych jabłek można dodać cynamonu lub cukru waniliowego.

 
Jabłka mieszamy delikatnie z cynamonem lub cukrem waniliowym.
 
 
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski
 
 
 
i dokładnie mieszamy.

 
Potrzebujemy zimne masło.

 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy część wymieszanych sypkich składników ( tak, aby dno było zakryte)


 
to samo robimy z papilotkami

 
Następnie wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem
 
 
tak, aby zakryć sypkie składniki

 
Na warstwę jabłek wysypujemy resztę sypkich składników

 
 do papilotek też wkładamy jabłka i wierzch posypujemy suchymi składnikami

 
Na wierzchu szarlotki układamy pokrojone lub starte masło.
 

 
Całość wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika
i pieczemy przez ok.45 -50 minut.
 
 
 Smacznego !

 
Szarlotka ma trochę chrupiący wierzch, który mięknie kolejnego dnia.


8 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę, taką metodę na zrobienie ciacha.
    Ciekawe ile prób musiałabym poczynić, aby mi się wszsytko skleiło i co po drodze bym jeszcze wynalazała hi hi ;)

    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia ciasto jest pyszne :-) i napewno wyjdzie Ci za pierwszym razem, jest bardzo łatwe

      Usuń
  2. Jadłam ją kiedyś i bardzo mi smakowała, musze taką zrobić do kawki :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zarodki pszenne można czymś zastąpić? Np. mąką zwykłą? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotki są pyszne z już z lodami to poezja smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie prezentuje się z tą wielką gałką lodów, ale bym jadł i jadł ^^
    Aż tu czuję zapach tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...