Pierwszą szarlotką jaką "popełniłam" w dalekiej młodości
była właśnie "sypana" bez miksera, wbijania i ucierania jaj...hahaha :D
Jedyna ciężka praca to przygotowanie jabłek - obieranie i tarcie,
ale smak ciasta wszystko wynagrodzi.
Zapraszamy na to pachnące jesienią ciasto, które możemy serwować
ciepłe lub zimne z ulubionymi lodami, oprószone cukrem pudrem i cynamonem.
SKŁADNIKI:
(forma 24cm x 13 + 8 papilotek lub tortownica o średnicy 23 cm)
1 łyżka zarodków pszennych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
0,5 łyżeczki cynamonu ( jeżeli lubicie)
oraz
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
200 g masła (zimnego)
Jabłka myjemy i obieramy,
następnie należy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do startych jabłek można dodać cynamonu lub cukru waniliowego.
Jabłka mieszamy delikatnie z cynamonem lub cukrem waniliowym.
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski
i dokładnie mieszamy.
Potrzebujemy zimne masło.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy część wymieszanych sypkich składników ( tak, aby dno było zakryte)
to samo robimy z papilotkami
Następnie wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem
tak, aby zakryć sypkie składniki
Na warstwę jabłek wysypujemy resztę sypkich składników
do papilotek też wkładamy jabłka i wierzch posypujemy suchymi składnikami
Na wierzchu szarlotki układamy pokrojone lub starte masło.
Całość wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika
i pieczemy przez ok.45 -50 minut.
Smacznego !
Szarlotka ma trochę chrupiący wierzch, który mięknie kolejnego dnia.
Bardzo ją lubię, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę, taką metodę na zrobienie ciacha.
OdpowiedzUsuńCiekawe ile prób musiałabym poczynić, aby mi się wszsytko skleiło i co po drodze bym jeszcze wynalazała hi hi ;)
Pozdrawiam Kasia
Kasia ciasto jest pyszne :-) i napewno wyjdzie Ci za pierwszym razem, jest bardzo łatwe
UsuńJadłam ją kiedyś i bardzo mi smakowała, musze taką zrobić do kawki :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZarodki pszenne można czymś zastąpić? Np. mąką zwykłą? ;)
OdpowiedzUsuńTak...można je pominąć i też będzie ok :)
Usuńszarlotki są pyszne z już z lodami to poezja smaku
OdpowiedzUsuńŚwietnie prezentuje się z tą wielką gałką lodów, ale bym jadł i jadł ^^
OdpowiedzUsuńAż tu czuję zapach tego ciacha :)