Co do zasady, masę marcepanową tworzą dwa podstawowe składniki: mielone migdały bez skórki oraz cukier puder. Choć obecnie z łatwością można nabyć masę marcepanową w sklepach, warto wykonać ją domowym sumptem, tym bardziej że jest to zadanie niezmiernie łatwe, a poza tym domowa masa marcepanowa jest po prostu lepsza.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- migdały - 200 g
- cukier puder- 150 g
- skórka z cytryny- 1 sztuka cytryny
- sok z cytryny - 30 ml
- aromat migdałowy- 5 kropli
Kiedyś robiłam jak była niedostepna. Teraz raczej kupuje w rożnych kolorach w specjalnym sklepie cukierniczym.
OdpowiedzUsuńTaka domowa masa marcepanowa musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJuż za jakiś czas będzie mi potrzebny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam, a to takie proste:) zachowam przepis do świąt:) przyda się!!!:D
OdpowiedzUsuńZa jakiś czas też będę robić masę marcepanową- do przełożenia piernika :) Zamiast wody - jak robię zazwyczaj- tym razem dodam, jak Ty, sok z cytryny- z tym dodatkiem przepis wydaje się dużo ciekawszy!
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam że to takie łatwe, uwielbiam masę marcepanową
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper! :*
OdpowiedzUsuń