poniedziałek, 15 września 2014

Ciasto migdałowe z Nektarynkami




Ciasto pełne jest aromatów, dokładnie takich samych, z jakich słynie Sycylia. Tak się szczęśliwie składa, że wszystkie składniki dostępne są w Polsce. Propozycja jest absolutnym owocowym wulkanem, podkręconym aromatem skórki cytrynowej, pudrowego aromatu wanilii oraz mielonych migdałów, nadających ciastu teksturę. Wszystkie składniki i aromaty są harmonijne i wyraźnie wyczuwalne w smaku. Aby ciasto się podniosło, została dodana niewielka ilość mąki i tyleż samo proszku do pieczenia.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ




Składniki: *
  • nektarynki- 300 g
  • drobny cukier - 110 g
  • masło- 90 g
  • jajka- 2 sztuki
  • migdały - 120 g
  • mąka typ 450- 30 g
  • skórka cytrynowa- 1 sztuka cytryny
  • proszek do pieczenia- 1/4 łyżeczki
na karmel
  • sok z cytryny- 1 sztuka cytryny
  • cukier - 50 g
  • wanilia - 1/2 laski
* tortownica- średnica 20 cm

3 komentarze:

  1. Pycha ciacho, z podwójną ilością smakowity owocków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chcę, ja chcę.. podwójny kawałek:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...