Połączenie fig, ciasta francuskiego oraz masy marcepanowej jest absolutną klasyką. Jako że to połączenie stanowią tylko 3 zasadnicze składniki, w dodatku powszechnie dostępne w handlu, naprawdę to detale ważą o tym, czy słodkość zaliczymy do kategorii slow lub fast.
Miłośników wersji slow food, zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami na ciasto francuskie oraz domowej masy marcepanowej oraz pozostałą część naszego przepisu.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- ciasto francuskie- 300 g
- figi- 500 g
- masa marcepanowa- 120 g
- mąka- 2 łyżki
- masło- 40 g
- jajko - 1 sztuka
- alkohol- 30 ml
- cukier puder- 1 łyżeczka
Ależ cudnie to wygląda:-) A co zamiast masy marcepanowej można użyć? Jak myślisz, czy mascarpone mogłoby być?
OdpowiedzUsuńMarzenko powiem tak: to ciacho opiera się na kremie zrobionym na bazie masie marcepanowej. To jest clou przepisu. Drugim świetnym połączeniem z marcepanem są jabłka. Zarówno figi jak i jabłka " wybrzmiewają" całym swoim jestestwem.
UsuńMascarpone, jeśli z jakiś powodów musisz czy chcesz użyć, nic nie szkodzi na przeszkodzie, tyle że użyłabym go w wersji slow, czyli wg podanej przez nas procedury + cukier . Dodałabym jeszcze wanilii !! Tak, to będzie very good ! :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
To musi być pyszne, szczególnie z domową masą marcepanową :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkurczeeeeeeeeeeeeeeee trafiłyście dziewczyny z tymi figami:) od dawna mam ochotę na coś słodkiego z ich udziałem, ale pomysłu brak:) szalenie mi się podoba taka tarta, a to połączenie z masą marcepanową, to bajka!!!! zrobiłabym nawet dzisiaj gdybym miała pod ręką marcepan:/ chyba jednak będę musiała się pokusić i zrobić marcepan w domu:D:D:D:D bo nie zasnę jak nie skosztuję połączenia ciasta francuskiego, marcepanu i fig...
OdpowiedzUsuńPoproszę kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! ;-)
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńkupiłaś mnie kremem marcepanowym i figami, pyszności
OdpowiedzUsuń