Nasza jeszcze letnia propozycja inspirowana przepisem Donny Hay.
Ser homogenizowany, śmietana kremówka, herbatniki,
borówki, listki mięty do dekoracji i posmak kawy.
Tym razem w formie keksowej.
Zapraszamy!!!
Potrzebna będzie mi. keksówka i folia.
Formę wykładamy folią spożywczą.
SKŁADNIKI:
16 szt. herbatników,
napar mocnej kawy,
100 ml likieru np. Amaretto
ok.250 g borówek amerykańskich
oraz
500 g sera homogenizowanego
500 ml śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki żelatyny
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,
dodajemy ser i wszystko miksujemy.
Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu
i kiedy ją przestudzimy wlewamy do masy serowo-śmietanowej.
Do wystudzonego naparu kawy wlewamy likier.
i zanurzamy w nim herbatniki.
Układamy pierwszą warstwę w formie wyłożonej folią spożywczą.
Wykładamy część masy i wyrównujemy,
a następnie powtarzamy czynności z ciastkami i masą
Tuż przed ostatnią częścią masy serowo-śmietanowej wykładamy borówki
lekko wciskając owoce w krem.
Na owoce wykładamy pozostałą masę
i wyrównujemy,
a następnie za pomocą "grzebienia" lub widelca robimy wzór.
Serniczek wkładamy do lodówki ( najlepiej na całą noc).
Po schłodzeniu delikatnie zdejmujemy folię i
ozdabiamy pozostałymi owocami i listkami mięty.
Smacznego!!!
Włosi by powiedzieli: sernik semifreddo :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
świetnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńCo za wspaniały widok! Pycha! Wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńOj kusisz i jà sie pokusze za tydzien jak kupie borowki!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ! Właśnie szukam czegoś na moje urodziny [ jakie to smutne że musze sama sobie piec] ;]
OdpowiedzUsuńAle efektowny ten sernik. Przyciąga oko.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńZ kawową nutą musiał smakować wybornie; to zdecydowanie coś dla mnie :) Bardzo ciekawie się prezentuje w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńAle piękny:) skusiłabym się na kawałek nawet dwa:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)