O protoplastach polskiego "schabowego" tak naprawdę to chciałyśmy napisać już kilka lat temu, tym bardziej, że historia jest arcyciekawa. Przede wszystkim należy podkreslić, że popularny kotlet schabowy, z całą pewnością to nie jest polski wynalazek, co więcej, nie ma jasnej odpowiedzi, czy Polacy bardziej wzorowali się na włoskim Kotlecie Mediolańskim czy na austriackim Sznyclu Wiedeńskim. Pomijając teraz analizę różnic w przepisach zagraniczych kotletów, najbardziej ekscytujące jest to, że pomiędzy Włochami oraz Austriakami od połowy XIX w trwa dyskusja dotycząca tego, kto kogo skopiował.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
- schab bez kości- 2 kotlety
- mąka- 2 łyżki lub wg potrzeb
- Jajko- 2 sztuki
- tarta bułka- 5 łyżek lub wg potrzeb
- tłuszcz do głębokiego smażenia- wg potrzeb
- sól i czarny mielony pieprz - do smaku
- cytryna- 1 sztuka
Lubię :) Zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńczyli przepis na SCHABOWEGO. nic innego.
OdpowiedzUsuńMACIEJJO
można oczywiście takie konkluzje wyciągnąć :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ależ się głodna zrobiłam! ;)
OdpowiedzUsuńkuchnia w grrruzach ;/...chociaż sobie popatrzę na sznycelka smakowitego :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Pyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńAch i mamy klasyka:) już czuję ten zapach:)
OdpowiedzUsuń