wtorek, 9 września 2014

Sznycel po Wiedeńsku



O protoplastach polskiego "schabowego" tak naprawdę to chciałyśmy napisać już kilka lat temu, tym bardziej, że historia jest arcyciekawa. Przede wszystkim należy podkreslić, że popularny kotlet schabowy, z całą pewnością to nie jest polski wynalazek, co więcej, nie ma jasnej odpowiedzi, czy Polacy bardziej wzorowali się na włoskim Kotlecie Mediolańskim czy na austriackim Sznyclu Wiedeńskim. Pomijając teraz analizę różnic w przepisach zagraniczych kotletów, najbardziej ekscytujące jest to, że pomiędzy Włochami oraz Austriakami od połowy XIX w trwa dyskusja dotycząca tego, kto kogo skopiował.    


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki:
  • schab bez kości- 2 kotlety 
  • mąka- 2 łyżki lub wg potrzeb
  • Jajko- 2 sztuki
  • tarta bułka- 5 łyżek lub wg potrzeb
  • tłuszcz do głębokiego smażenia- wg potrzeb
  • sól i czarny mielony pieprz - do smaku
  • cytryna- 1 sztuka

7 komentarzy:

  1. Lubię :) Zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czyli przepis na SCHABOWEGO. nic innego.

    MACIEJJO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można oczywiście takie konkluzje wyciągnąć :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Ależ się głodna zrobiłam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kuchnia w grrruzach ;/...chociaż sobie popatrzę na sznycelka smakowitego :)
    Serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach i mamy klasyka:) już czuję ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...