piątek, 10 października 2014

Chlebek Pita



Okrągłe i mięciutkie Chlebki Pita, to typowe pieczywo popularne min. w Grecji oraz w większości krajów Bliskiego Wschodu. Chlebek wykonany jest z pszennej mąki, wody, drożdży, z dodatkiem oliwy i cukru. Wykonanie chlebka pita charakteryzuje dwuetapowy proces wyrastania ciasta. Pierwszy, po połączeniu wszytkich składników, zaś drugi etap po podziale ciasta na porcje czyli chlebki. 

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ


Sładniki:*

  • mąka pszenna typ 550- 250 g
  • woda- 200 ml
  • olej- 20 ml
  • świeże drożdże - 15 g
  • sól- 5 g
  • cukier- 5 g  
Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Kasia, z nieba mi spadłaś, bo właśnie miałam szukać przepisu na pity:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe muszą smakować o niebo lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie, jak kupiony w sklepie :-) na pewno w przyszłości skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo, bardzo lubie !
    wyglądają wyśmienicie !
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :-) zjadłabym taką pitę z kurczakiem i warzywami :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. swietne chlebki tez je robilam na blogu i sa proste a jakie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne do domowych kebabów :) polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...