Najlepsze kotlety mielone to po prostu kotlety wykonywane metodą domową tradycyjną. Metoda tradycyjna opierająca się na samodzielnym mieleniu składników, co daje o wiele większe możliwości, a to z kolei wpływa na smak oraz jakość kotletów. Jeśli mięso zostanie zmielone na sitku z dużymi otworami, kotlety nie będą posiadać zbitej struktury i będą naprawdę bardzo soczyste.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- mięso szynka- 1 kg
- surowy boczek wędzony- 250g
- czerstwa bułka- 1 sztuka
- cebula- 1 sztuka
- czosnek- 1 ząbek
- jajko- 2 sztuki
- majeranek- 1 łyżeczka, suszony
- woda- 2 łyżki
- natka pietruszki- 1 łyżka
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia- wg potrzeb
- mąka - wg potrzeb
Oj tak, mielone tylko domowe :)
OdpowiedzUsuńTeż mielę z boczkiem. Do mielenia wrzucam od razu czosnek i cebulę - na przemian z mięsem :)
Oj tak, uwielbiam mielone :)
OdpowiedzUsuńMoja mama dodaje łyżkę śmietany, żeby po usmazeniu były wilgotne i miękkie ;-)
OdpowiedzUsuńnasz rodowy przepis nie przewiduje śmietany, jednak jesteśmy przekonane, że Pani/Pana mama wie co robi :)'
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda