Kolejne szybkie, pyszne ciasto, a w dodatku bez użycia miksera.
Pachnący keks z owocami i orzechami
umili jesienne popołudniowe kawusie czy herbatki.
Użyłyśmy tutaj mąki gryczanej, która nadała intensywny,
charakterystyczny smak, a przy tym jest bogata w żelazo, wapń,
potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze.
Dodana do wypieków nadaje im ciemną barwę.
Zapraszamy
do wypróbowania przepisu :) :)
SKŁADNIKI CIASTA:
przepis na dwie formy tzw. "keksówki"
o wymiarach 10x20 cm
2 jaja
2 jaja
¾ szklanki cukru
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
2 szklanki mąki gryczanej
garść posiekanych orzechów włoskich
1 duża gruszka
1 duże winne jabłko
2-4 szt. śliwek
oraz
cukier puder - do dekoracji
Owoce myjemy, obieramy jabłko i gruszkę ze skórki.
Wszystko kroimy w kostkę (ok.1cmx1cm)
Wszystkie składniki oprócz owoców i orzechów wkładamy do miski i
za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę (bez użycia miksera).
Do masy dodajemy garść posiekanych orzechów włoskich
i dodajemy pokrojone owoce.
Wszystko delikatnie mieszamy,
a następnie wykładamy do formy (ok. 3/4 wysokości).
Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez ok. 30-40 minut - najlepiej
do tzw. "suchego patyczka". Piekarnik należy nagrzać przed włożeniem ciasta.
Ciasto musi "odpocząć" w formie, a gdy całkiem ostygnie
dekorujemy cukrem pudrem i serwujemy!
Smacznego!!!
Prawdziwy, wypasiony jesienny keks. Rewelacja! :) Zapisuję, na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńŚwietny, zapisuję przepis. Tym bardziej, że ostatnio muszę od czasu do czasu coś bez glutenu upiec.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis:) Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńRozsmakowałam się ostatnio w mące gryczanej, więc taki keks z pewnością by mi przypadł do gustu :)
OdpowiedzUsuńCzy formę należy wcześniej natłuścić?
OdpowiedzUsuń