Risotto jest daniem które świetnie wpisuje się w każdą porę roku. Latem najbardziej nam smakuje rozpustne risotto z małżami, do niego podajemy schłodzone na kość białe wino. Kiedy robi się chłodno, nasze risotto jest bardziej rozgrzewające. Kombinujemy z serami, ziołami, a w tym przypadku również i z ziemniakami. Risotto wg tego przepisu jest wyjątkowo kremowe, bo oprócz startego sera typu parmezan, połączyły się 2 rodzaje skrobi ryżowej i ziemniaczanej. Smak został urozmaicony pomidorami, a całość została lekko uperfumowana świeżą szałwią oraz kapinką suszonego oregano.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- ryż do risotto- 160 g
- ziemniaki- 120 g
- szalotka- 1 sztuka
- pomidory bez skórki- 200 ml ( 1/2 puszki)
- wywar warzywny lub mięsny- 1 l
- białe wino- 100 ml
- parmezan- 50 g
- oliwa EV- 5 łyżek
- szłwia- 3 listki świeże lub mrożone
- oregano- szczypta
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze tak nigdy nie widziałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńToście mnie zaskoczyły tymi ziemniakami:-) No tak w końcu z Poznania jesteście;-))
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńhttp://filizanka-smakow.blogspot.com
apetyczne to risotto!
OdpowiedzUsuńPyszności :-) uwielbiam ryż z dodatkami :-) świetny pomysł z dodaniem ziemniaków :-)
OdpowiedzUsuń