czwartek, 23 października 2014

Risotto z Pomidorami z Ziemniakami.





Risotto jest daniem które świetnie wpisuje się w każdą porę roku. Latem najbardziej nam smakuje rozpustne risotto z małżami, do niego podajemy schłodzone na kość białe wino. Kiedy robi się chłodno, nasze risotto jest bardziej rozgrzewające. Kombinujemy z serami, ziołami, a w tym przypadku również i z ziemniakami. Risotto wg tego przepisu jest wyjątkowo kremowe, bo oprócz startego sera typu parmezan, połączyły się 2 rodzaje skrobi ryżowej i ziemniaczanej. Smak został urozmaicony pomidorami, a całość została lekko uperfumowana świeżą szałwią oraz kapinką suszonego oregano. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki:
  • ryż do risotto- 160 g
  • ziemniaki- 120 g
  • szalotka- 1 sztuka
  • pomidory bez skórki- 200 ml ( 1/2 puszki)
  • wywar warzywny lub mięsny- 1 l
  • białe wino- 100 ml
  • parmezan- 50 g
  • oliwa EV- 5 łyżek
  • szłwia- 3 listki świeże lub mrożone
  • oregano- szczypta

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, jeszcze tak nigdy nie widziałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Toście mnie zaskoczyły tymi ziemniakami:-) No tak w końcu z Poznania jesteście;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie :)
    http://filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :-) uwielbiam ryż z dodatkami :-) świetny pomysł z dodaniem ziemniaków :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...