niedziela, 5 października 2014

Torcik z musem czekoladowym i gruszkami

 
Torcik ten to wyrafinowany smak łączący głębie czekolady,
 delikatność śmietany i słodycz gruszek.
Podawany mocno schłodzony i obsypany płatkami białej czekolady
będzie eleganckim dodatkiem do kawy.
 
Zapraszamy!!!
 
 
Przepis na formę silikonową  o średnicy 17 cm
 
SPÓD TORCIKA 
 
100 g sucharków
3 łyżki kremu czekoladowego ze słoika
 
przepis TUTAJ
 
 
 
MUS CZEKOLADOWY:
 
2 tabliczki mlecznej czekolady - my użyłyśmy Milki
800 ml śmietany kremówki
 
 
 
Do rondelka wkładamy kostki czekolady i wlewamy śmietanę.
Całość podgrzewamy, mieszamy do roztopienia czekolady.

 
Kiedy masa ostygnie wkładamy ją,najlepiej na całą noc, do lodówki.

 
Przygotowujemy gruszki. My wybrałyśmy te ze słoika, ale można również
kupić świeże i ugotować w lekko słodko-kwaśnej wodzie z dodatkiem
cynamonu i goździków.

 
Wystudzoną czekoladową śmietanę chwilę ubijamy.

 
Dno formy (średnica 17 cm) wyklejamy masą
 sucharowo-czekoladową.

 
Do ubitej śmietany dodajemy przygotowaną według przepis
u na opakowaniu żelatynę.

 
Połowę gotowej masy szybko ( pośpiech jest tu wskazany, ponieważ masa szybko gęstnieje) wykładamy na przygotowany spód
i układamy kawałki gruszek.

 
Następnie zakrywamy pozostałą masą i wyrównujemy.

 
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy na paterę
i dekorujemy przesianym kakao
 
 
oraz płatkami białej czekolady.
.
 
Smacznego!


 




8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...