Torcik ten to wyrafinowany smak łączący głębie czekolady,
delikatność śmietany i słodycz gruszek.
Podawany mocno schłodzony i obsypany płatkami białej czekolady
będzie eleganckim dodatkiem do kawy.
Zapraszamy!!!
Przepis na formę silikonową o średnicy 17 cm
SPÓD TORCIKA
100 g sucharków
3 łyżki kremu czekoladowego ze słoika
przepis TUTAJ
MUS CZEKOLADOWY:
2 tabliczki mlecznej czekolady - my użyłyśmy Milki
800 ml śmietany kremówki
Do rondelka wkładamy kostki czekolady i wlewamy śmietanę.
Całość podgrzewamy, mieszamy do roztopienia czekolady.
Kiedy masa ostygnie wkładamy ją,najlepiej na całą noc, do lodówki.
Przygotowujemy gruszki. My wybrałyśmy te ze słoika, ale można również
kupić świeże i ugotować w lekko słodko-kwaśnej wodzie z dodatkiem
cynamonu i goździków.
Wystudzoną czekoladową śmietanę chwilę ubijamy.
Dno formy (średnica 17 cm) wyklejamy masą
sucharowo-czekoladową.
Do ubitej śmietany dodajemy przygotowaną według przepis
u na opakowaniu żelatynę.
Połowę gotowej masy szybko ( pośpiech jest tu wskazany, ponieważ masa szybko gęstnieje) wykładamy na przygotowany spód
i układamy kawałki gruszek.
Następnie zakrywamy pozostałą masą i wyrównujemy.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy na paterę
i dekorujemy przesianym kakao
oraz płatkami białej czekolady.
.
Smacznego!
Pysznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńDoskonała kompozycja! Chętnie bym przygarnęła do niedzielnej kawki właśnie :)
OdpowiedzUsuńAle śliczny. Pewnie tez skorzystam.
OdpowiedzUsuńPiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńMniam, doskonałe połączenie! Pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, to połączenie smaków... Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, pozdrawiamy i zapraszamy :) ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik!
OdpowiedzUsuń