Zupa z dyni jest typowo jesiennym daniem, do którego przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim dynie z ostatnich zbiorów. Spektrum odmian dyń jest ogromne, jednak jeśli możemy doradzić, to proponujemy do przygotowania dyniowej zupy użyć wytrawnych gatunków dyni. Dzięki temu zupa nie będzie ani słodka ani mdła, co może skutecznie zniechęcić do jej konsumpcji. Do przygotowania tego przepisu wykorzystana została dynia odmiany Galeux d'Eysines.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- miąższ dyni bez skórki- 600 g
- ziemniaki- 200 g
- wywar warzywny- 3/4 litra
- szalotka- sztuka
- oliwa EV- 4 łyżki+ 1 łyżka ( do pestek)
- wędzona papryka- 1 łyżeczka
- sól- do smaku
- pestki dyni- ok.1 łyżka
Świetne dodatki
OdpowiedzUsuńBardzo zaintrygowała mnie ta wędzona papryka dodana do zupy dyniowej:-) Myślę, że świetnie pasuje.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jesienne, pożywne zupy! Pycha!
OdpowiedzUsuńMAM PYTANIE NIETYPOWE GDZIE MOŻNA KUPIĆ TAKĄ FAJNĄ PATELNIE BO MOŻNA TEŻ ZAPIEKANKI W NIM ROBIĆ?
OdpowiedzUsuńto jest patelnia aluminiowa. Dokładnie tak jak Pani/ Pan pisze, z uwagi na brak elementów z tworzywa można ją wykorzystywać do zapiekania. Taką patelnię wg naszej wiedzy, najszybciej można spotkać w ofertach firm skierowanych do profesjonalnej gastronomii. Wpisanie w wyszukiwarce hasła " patelnia aluminiowa" z pewnością da rezultaty ;)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
uwielbiam krem z dyni, a w tym wydaniu na pewno by mi zasmakował!
OdpowiedzUsuńBoski krem :) Świetny kolor!
OdpowiedzUsuń