Dokładnym odpowiednikiem włoskich gnocchów są wielkopolskie szagówki, a podchodząc do tematu bardziej globalnie, gnocchi to nic innego jak tylko polskie kopytka. Najpopularniejsze są oczywiście gnocchi ziemniaczane, co jest uzasadnione, bo kopalniane złoto, czyli ziemniaki są dostępne przez cały rok nie tylko w Polsce, ale również w słonecznej Italii.
Gnocchi dyniowe to popularne włoskie kluski cieszące się ogromną popularnością jesienią, czyli w sezonie zbiorów dyni. Gnocchi dyniowe można wykonać tylko z puree dyniowego, w takim przypadku należy jednak bardzo precyzyjnie dobrać gatunek dyni, który charakteryzuje kompaktowy miąż o małej zawartości wody, w przeciwnym wypadku, aby skleić kluseczki będzie koniecznym dodać bardzo dużą ilość mąki, która w ostateczności spowoduje, że gnocchi staną się niesmaczne.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- ziemniaki- 300 g
- miąższ dyni- 300 g
- mąka pszenna- ok. 100/150 g
- jajko- 1 sztuka
- cynamon- szczypta
- gałka muszkatałowa- szczypta
- pieprz- do smaku
- sól- do smaku
Mniam! Piękne! U mnie też wczoraj były, tylko poszłam na skróty i wycinałam sobie foremką :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto dopiero musi być pyszne !!
OdpowiedzUsuńŚwietne te gnocchi :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) aż mi ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuń