środa, 15 października 2014

Gnocchi Dyniowe


Dokładnym odpowiednikiem włoskich gnocchów są wielkopolskie szagówki, a podchodząc do tematu bardziej globalnie, gnocchi to nic innego jak tylko polskie kopytka. Najpopularniejsze są oczywiście gnocchi ziemniaczane, co jest uzasadnione, bo kopalniane złoto, czyli ziemniaki są dostępne przez cały rok nie tylko w Polsce, ale również w słonecznej Italii.
 
Gnocchi dyniowe to popularne włoskie kluski cieszące się ogromną popularnością jesienią, czyli w sezonie zbiorów dyni. Gnocchi dyniowe można wykonać tylko z puree dyniowego, w takim przypadku należy jednak bardzo precyzyjnie dobrać gatunek dyni, który charakteryzuje kompaktowy miąż o małej zawartości wody, w przeciwnym wypadku, aby skleić kluseczki będzie koniecznym dodać bardzo dużą ilość mąki, która w ostateczności spowoduje, że gnocchi staną się niesmaczne. 



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ



Składniki:
  • ziemniaki- 300 g
  • miąższ dyni- 300 g
  • mąka pszenna- ok. 100/150 g
  • jajko- 1 sztuka
  • cynamon- szczypta
  • gałka muszkatałowa- szczypta
  • pieprz- do smaku
  • sól- do smaku

4 komentarze:

  1. Mniam! Piękne! U mnie też wczoraj były, tylko poszłam na skróty i wycinałam sobie foremką :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...