sobota, 29 listopada 2014

Kaczka z jabłkami pieczona w piekarniku

Pamiętam czasy, kiedy na świątecznym stole u moich babć
królowała kaczka lub gęś. Pieczona w całości, w brytfannie. Delikatne, pachnące jabłkami, czosnkiem i cebulą mięso rozpływało się w ustach.
Pielęgnując babcine tradycje, sama często sięgam po te mięsa,
piekąc je w piekarniku.
Tapenda poleca i zaprasza do wypróbowania przepisu.
 

 
SKŁADNIKI:
 
ok. 2kg kaczka
2-4 średnie jabłka
1 -3 pomarańcze
2-3 cebule
główka czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
2-3 łyżki oleju ( do posmarowania tuszki)
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
oraz
2-3 łyżeczki soli (do środka tuszki)
wykałaczki
 
 

 
Do wnętrza tuszki wsypujemy 2 czubate łyżeczki soli
 ( 1 łyżeczka na 1 kg mięsa)
 

 
Jabłko myjemy, dzielimy na ósemki i obieramy ze skórki,

 
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ok. 2-3 łyżki oleju.


 
Obrane ósemki jabłka oraz cebuli wkładamy do wewnątrz kaczki.

 
 

 
Dokładamy połowę główki czosnku
 
 
i wyciskamy do środka sok z jednej pomarańczy.

 
Za pomocą wykałaczek "zaszywamy" tuszkę, którą

 
układamy w naczyniu i polewamy olejem (2-3 łyżki),

 
a następnie olej dokładnie wcieramy w tuszkę

 
Mięso posypujemy zmieszanymi przyprawami ( papryka + majeranek)


 
Mięso obficie polewamy sokiem z pozostałych pomarańczy.

 
Solimy i pieprzymy.

 
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i całą kaczkę obkładamy ósemkami jabłek, cebuli oraz czosnkiem. W czasie pieczenia można mięso polewać wodą lub sokiem z pomarańczy.


Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 2,30 godziny w temperaturze 180 stopni termoobieg.
 
 
Smacznego!!!



7 komentarzy:


  1. chciałabym spróbować takiej kaczki! bo jadłam ją raz w życiu, zrobioną przez teściową... i cóż, nie była smaczna;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiad:) najbardziej lubię wyjadac potem jabłka z środka haha:) ja lubię jeszcze wersje z pomarańczami:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam takie wspomnienia kulinarne :) Kaczka po królewsku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie ta kaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten sam przepis można zastosować do gęsi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, a nawet do indyka :) Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  6. zrobilam na swieta i wyszla swietnie - wszyscy prosili o dokladki:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...