wtorek, 16 grudnia 2014

Barszcz Wigilijny



To prawdziwa przyjemność raz w roku ugotować taki barszcz, biorąc pod uwagę, że jest to barszcz wigilijny, to nawet podwójna przyjemność. Ugotowanie tradycyjnego barszczu wigilijnego zamyka się w czasie 1 godziny, ale już tradycyjna procedura jego przygotowania zajmuje czas około dwóch tygodni, ponieważ potrzebny jest zakwas z buraków. Szczegółową instrukcję - jak wykonać zakwas, została opisana w TYM przepisie. To jeszcze nie wszystko. Jeśli ktoś pamięta i ma czas, aby jesienią wyskoczyć do lasu, względnie na ryneczek aby nabyć i ususzyć grzybki, to już będzie optymalnie. Tak przygotowany barszcz będzie niepowtarzalny i będzie smakować wprost proporcjonalnie do włożonego w niego " trudu"     


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ


Składniki:
  • marchew- 2 sztuki
  • pietruszka- 1 sztuka
  • seler- kawałek
  • por- 1 sztuka
  • cebula- 3 sztuki
  • czosnek- 5 ząbków
  • buraki- 3/4 kg
  • grzyby- garść, suszone
  • woda- 2 l
  • wino- 100 ml
  • liść laurowy- 2 sztuki
  • ziele angielskie- 3 sztuki
  • pieprz- 5 sztuk
  • majeranek- do smaku
  • sól i czarny mielony pieprz- do smaku
  • sok z cytryny- do smaku
  • zakwas- ok 250 ml lub do smaku

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...