wtorek, 2 grudnia 2014

Zakwas Buraczany na Barszcz



Drogi Czytelniku, zapewne trafiłeś na nasza stronę w poszukiwaniu niezawodnego przepisu na zakwas buraczany. Zapewne również odwiedzasz nas w okresie przedświątecznym i jest nam z tego powodu niezwykle miło. 

Do wykonania zakwasu z buraków potrzeba trzech składników- buraków, wody oraz soli. Wiele przepisów poleca dodanie do roztworu kawałka żytniego chleba. Nie trudno się domyślić, że powodem dla którego dodaje się ten składnik jest chęć przyspieszenia procesu kwaszenia. Jeśli ma się do dyspozycji dobry chleb żytni wykonany na zakwasie, nie ma żadnych do tego przeciwwskazań, problemem jest chleb z ulepszaczami. Istnieje ryzyko że zakwas się nie uda i na przykład spleśnieje. Skoro do ukwaszenia ogórków i kapusty nie dodaje się żytniego chleba, nie ma logicznego uzasadnienia aby to było koniecznym dla ukwaszenia buraków. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki:
  • buraki- 1,2 kg
  • woda- 1,5 l
  • sól- 1 łyżka
  • czosnek- 3 ząbki  

7 komentarzy:

  1. Już zaczyna pachnieć świętami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A dlaczego piankę się usuwa? ona może pleśnieć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mątewko, nie, pianka nie spleśnieje, tylko z czasem zrobi się ciemna. Porównaj przedostatnią fotografię przy krawędzi słoikach. Tak więc do wyboru zdejmiesz ją kiedy jest biała lub kiedy jest ciemna. "Burzliwy" okres fermentacji w wyniku której ona powstaje następuje tylko w pierwszej fazie kiszenia. Potem wszystko się uspokaja i nie ma czego zbierać,przynajmniej w mojej subiektywnej opinii.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Ja akurat trafiłam do Was przyciągnięta zdjęciem - cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...