Ta cudowna francuska przystawka jest pełna smaku, a to za sprawą
wędzonego łososia, jajka, śmietany i świeżego szczypiorku. Całość przygotowuje się w kokilkach lub innym naczyniu żaroodpornym w piekarniku w towarzystwie kąpieli wodnej
Zresztą zobaczcie sami :)
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI:
przepis na 4 porcje
4 jajka
100 g wędzonego łososia
4 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
masło do wysmarowania naczyń do zapiekania
szczypiorek
Naczynia do zapiekania smarujemy niewielką ilością masła.
Wędzonego łososia kroimy w kosteczkę
i wkładamy na dno każdej kokilki,
a następnie dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz.
Do każdego naczynia wbijamy całe jajko
i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika, w którym umieszczamy naczynię z gorącą wodą. Pieczemy ok. 6 minut,
a następnie do każdej kokilki dodajemy łyżkę śmietany
omijając żółtko.
Pieczemy jeszcze 4 minuty. Przed podaniem posypujemy
posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego !!!
Wypasione jajo na śniadanie :) Mniam!
OdpowiedzUsuńŚlicznie pokazane!
OdpowiedzUsuńJajka na śniadanie i w takim wykonaniu zawsze na tak.
Pozdrawiam wiosennie!
Bardzo ciekawe danie :-)))) pyszne na śniadanko :-) pozdrawiam Dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńU mnie często takie śniadanko! Pycha!
OdpowiedzUsuńwspaniałe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWędzony łosoś, mniam, świetne śniadanko.
OdpowiedzUsuń