Od momentu kiedy okazało się, że gallinnella (wł.) to po polsku kurek czerwony żyjemy w przekonaniu, że powiedzenie „ kurka wodna" z pewnością
ma jakiś związek z tą rybką. To oczywiście subiektywna opinia nie
poparta żadnymi dowodami, ale podejrzenie jest. Z kolei aby zapamiętać nazwę ryby
można posłużyć się skojarzeniem nazwy rybki z kranem kuchennym lub łazienkowym, a najlepiej od razu z kurkiem od ciepłej wody.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ,
Składniki:
- kurek czerwony- 1 sztuka
- czosnek- 1 ząbek
- tymianek- 1 gałązka
- rozmaryn- 1 gałązka
- cytryna- 1 sztuka
- kardamon- szczypta
- oliwa- wg potrzeb
- woda- 100 ml
- bułka tarta- 1 łyżka
- natka pietruszki- 1 łyżeczka
- sól i pieprz- do smaku
Nigdy takiej ryby nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę się porozglądać, bo nie widziałam tej rybki:-) Wygląda smakowicie i fajnie rozkrojona do upieczenia:-)
OdpowiedzUsuń