sobota, 11 kwietnia 2015

Jajka cocotte z wędzonym łososiem

Ta cudowna francuska przystawka jest pełna smaku, a to za sprawą
  wędzonego łososia, jajka, śmietany i świeżego szczypiorku. Całość przygotowuje się w kokilkach lub innym naczyniu żaroodpornym w piekarniku w towarzystwie kąpieli wodnej
 
Zresztą zobaczcie sami :)
 
Zapraszamy !!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
przepis na 4 porcje
 
4 jajka
100 g wędzonego łososia
4 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
masło do wysmarowania naczyń do zapiekania
szczypiorek
 
 
Naczynia do zapiekania smarujemy niewielką ilością masła.

 
Wędzonego łososia kroimy w kosteczkę

 
i wkładamy na dno każdej kokilki,

 
 
 a następnie dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz.

 
Do każdego naczynia wbijamy całe jajko




 
i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika, w którym umieszczamy naczynię z gorącą wodą. Pieczemy ok. 6 minut,

 
a następnie do każdej kokilki dodajemy łyżkę śmietany
omijając żółtko.

 
Pieczemy jeszcze 4 minuty. Przed podaniem posypujemy
 posiekanym szczypiorkiem.



Smacznego !!!


6 komentarzy:

  1. Wypasione jajo na śniadanie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie pokazane!
    Jajka na śniadanie i w takim wykonaniu zawsze na tak.
    Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe danie :-)))) pyszne na śniadanko :-) pozdrawiam Dziewczyny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie często takie śniadanko! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wędzony łosoś, mniam, świetne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...