sobota, 25 kwietnia 2015

Roladki z zielonymi szparagami zawijane w boczek

Do tego dania wybrałam mięso z kurczaka, a dokładniej
udka bez skóry i kości. Roladki skrywają w środku ugotowane szparagi, a swoją soczystość zawdzięczają plasterkom boczku, w który zostały zawinięte. Te delikatne roladki można podać z ugotowanym makaronem połączonym z ugotowanymi warzywami.
 
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
12 udek bez kości i skóry
24 plasterki boczku wędzonego i parzonego
1 pęczek zielonych szparag
duży pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
wykałaczki
oraz
makaron
ugotowane warzywa (marchewka, groszek, szparagi - reszta)
200 ml śmietany 30%
 
 
 
 
Kawałki mięsa delikatnie rozbić (przez folię) doprawić solą,
pieprzem i granulowanym czosnkiem.
 

 
 Szparagi ugotować
 w lekko słonej wodzie, ostudzić i
położyć w dwóch częściach na rozbitym udku.
 

 
Mięso formujemy, zwijamy w roladkę.
 
 
 
A całość owijamy w plastry boczku i
za pomocą wykałaczki spinamy roladkę.


 
Owinięte roladki układamy ciasno, jedna obok drugiej
w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni)
i pieczemy przez ok.45 minut.


Roladki w piekarniku więc można przygotować warzywa.
Marchewkę, groszek i pocięte w kawałki szparagi wkładamy do garnka

 
wlewamy śmietankę i chwilkę gotujemy.

 
Gotujemy również makaron.

 
Do odcedzonego makaronu dodajemy warzywa
ze śmietaną i całość mieszamy. 

 
 Makaron z warzywami wykładamy na półmisek, na nim roladki.
Całość obficie posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego !!!





8 komentarzy:

  1. Wygląda tak niesamowicie:-) Cudne kolory, wspaniałe składniki...jak miło zaczął mi się dzień;-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł własnie szukałam czegoś z szparagami, teraz już wiem co zrobię jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne roladki, w sam raz na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne danie :-) takie kolorowe jak wiosna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie tu pyszności, omnomnomnom <3 poluję na szparagi, ale u siebie jeszcze ich nigdzie nie widziałam :(

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety jaki fantastyczny obiad. Ma wszystko co uwielbiam - szparagi, makaron, mięso zawijane w boczek, po prostu genialne zestawienie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...