Do tego dania wybrałam mięso z kurczaka, a dokładniej
udka bez skóry i kości. Roladki skrywają w środku ugotowane szparagi, a swoją soczystość zawdzięczają plasterkom boczku, w który zostały zawinięte. Te delikatne roladki można podać z ugotowanym makaronem połączonym z ugotowanymi warzywami.
SKŁADNIKI:
12 udek bez kości i skóry
24 plasterki boczku wędzonego i parzonego
1 pęczek zielonych szparag
duży pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
wykałaczki
oraz
makaron
ugotowane warzywa (marchewka, groszek, szparagi - reszta)
200 ml śmietany 30%
Kawałki mięsa delikatnie rozbić (przez folię) doprawić solą,
pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Szparagi ugotować
w lekko słonej wodzie, ostudzić i
położyć w dwóch częściach na rozbitym udku.
Mięso formujemy, zwijamy w roladkę.
A całość owijamy w plastry boczku i
za pomocą wykałaczki spinamy roladkę.
Owinięte roladki układamy ciasno, jedna obok drugiej
w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni)
i pieczemy przez ok.45 minut.
Roladki w piekarniku więc można przygotować warzywa.
Marchewkę, groszek i pocięte w kawałki szparagi wkładamy do garnka
wlewamy śmietankę i chwilkę gotujemy.
Gotujemy również makaron.
Do odcedzonego makaronu dodajemy warzywa
ze śmietaną i całość mieszamy.
Makaron z warzywami wykładamy na półmisek, na nim roladki.
Całość obficie posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego !!!
Wygląda tak niesamowicie:-) Cudne kolory, wspaniałe składniki...jak miło zaczął mi się dzień;-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł własnie szukałam czegoś z szparagami, teraz już wiem co zrobię jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne roladki, w sam raz na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-) takie kolorowe jak wiosna :-)
OdpowiedzUsuńPomysł na obiad idealny! :)
OdpowiedzUsuńGenialne danie! Kopiuje!
OdpowiedzUsuńJakie tu pyszności, omnomnomnom <3 poluję na szparagi, ale u siebie jeszcze ich nigdzie nie widziałam :(
OdpowiedzUsuńO rety jaki fantastyczny obiad. Ma wszystko co uwielbiam - szparagi, makaron, mięso zawijane w boczek, po prostu genialne zestawienie.
OdpowiedzUsuń