Pewnie jesteście ciekawi co się kryje pod nazwą
"Szparagi po mediolańsku" ( asparagi alla millanese). Śmiało możemy napisać, że przepis ma wiele zalet. Przede wszystkim smak. Wyobraźcie sobie cudowne słodkie masło, sadzone
jajko- koniecznie z płynnym żółtkiem, płatki Parmezanu i w całej tej rozpuście
chrupkie łodygi zielonych szparagów. Dobrze mieć jeszcze na podorędziu kromki
pszennego chleba do zbierania maślano żółtkowego sosu oraz kieliszek czerwonego
wina. Następną zaletą dania jest czas jego przygotowania. Nie licząc czasu
potrzebnego na zagotowanie wody do ugotowania szparagów, przygotowanie kolacji
zajmuje zaledwie 6 minut. Zachęcamy do wypróbowania przepisu. Nie zapomnijcie dodać parmezanu, bo na pytanie czy jest różnica w smaku dania z
Parmezanem lub bez Parmezanu? Szczera odpowiedź brzmi: JEST !!
Osoby, które interesują garnkowe historie, informujmy, że przepis pochodzi z
północnych Włoch- rejon Lombardii. Obecnie danie znane jest na terenie całego
półwyspu Apenińskiego. Szparagi po mediolańsku to włoski hit w sezonie na
szparagi. To co, importujemy do Polski ten patencik? :)
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Składniki: *
- szparagi- 12 sztuk
- jajka- 2 sztuki
- masło-1 łyżka
- parmezan- 50 g
- sól i pieprz do smaku
Ach te szparagi. Danie wygląda zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńCudowne danie ze szparagów, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! Uwielbiam szparagowe kombinacje smakowe!
OdpowiedzUsuńCzytając już wstęp, pociekła mi ślinka...
OdpowiedzUsuńZrobie jutro wieczorem gdyz mam szparagi... ale biale tym razem z naszego regionu Landes... dziekuje za pomysl!
OdpowiedzUsuńKocham tę wersję i nie miałam pojęcia, że to wersja po mediolańsku :) Uwielbiam gdy żółtko rozlewa się kaskadą wokół zielonych łebków!
OdpowiedzUsuńAle to wygląda pysznie i smakowicie. Na pewno skorzystam z nowej strony i wykonam na jakąś miłą okazje ;)
OdpowiedzUsuńWłosi to mają smak :)
OdpowiedzUsuń