czwartek, 30 kwietnia 2015

Szparagi po mediolańsku- kuchnia włoska



Pewnie jesteście ciekawi co się kryje pod nazwą "Szparagi po mediolańsku" ( asparagi alla millanese). Śmiało możemy napisać, że przepis ma wiele zalet. Przede wszystkim smak. Wyobraźcie sobie cudowne słodkie masło, sadzone jajko- koniecznie z płynnym żółtkiem, płatki Parmezanu i w całej tej rozpuście chrupkie łodygi zielonych szparagów. Dobrze mieć jeszcze na podorędziu kromki pszennego chleba do zbierania maślano żółtkowego sosu oraz kieliszek czerwonego wina. Następną zaletą dania jest czas jego przygotowania. Nie licząc czasu potrzebnego na zagotowanie wody do ugotowania szparagów, przygotowanie kolacji zajmuje zaledwie 6 minut. Zachęcamy do wypróbowania przepisu. Nie zapomnijcie dodać parmezanu, bo na pytanie czy jest różnica w smaku dania z Parmezanem lub bez Parmezanu?  Szczera odpowiedź brzmi: JEST !! Osoby, które interesują garnkowe historie, informujmy, że przepis pochodzi z północnych Włoch- rejon Lombardii. Obecnie danie znane jest na terenie całego półwyspu Apenińskiego. Szparagi po mediolańsku to włoski hit w sezonie na szparagi. To co, importujemy do Polski ten patencik? :)


 
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki: *
  • szparagi- 12 sztuk
  • jajka- 2 sztuki
  • masło-1 łyżka
  • parmezan- 50 g
  • sól i pieprz do smaku
* ilość: 2 porcje


7 komentarzy:

  1. Ach te szparagi. Danie wygląda zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne danie ze szparagów, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie! Uwielbiam szparagowe kombinacje smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytając już wstęp, pociekła mi ślinka...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobie jutro wieczorem gdyz mam szparagi... ale biale tym razem z naszego regionu Landes... dziekuje za pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham tę wersję i nie miałam pojęcia, że to wersja po mediolańsku :) Uwielbiam gdy żółtko rozlewa się kaskadą wokół zielonych łebków!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to wygląda pysznie i smakowicie. Na pewno skorzystam z nowej strony i wykonam na jakąś miłą okazje ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...