środa, 3 czerwca 2015

Sałatka Cezar z Tuńczykiem



Kto jeszcze nie próbował sałatki Cezar musi koniecznie to uczynić. Sałatkę Cezar wykonuje się z przepysznej sałaty rzymskiej do której dodaje się grzanki czosnkowe, płatki parmezanu oraz sos wykonany na bazie surowego jajka. Sos sałatki cezar jest szczególny- posiada kremową konsystencję zbliżoną do majonezu, a smak jest odzwierciedleniem jego składu. Cytryna oraz kapinka octu winnego czynią sos wyrazisty w smaku. Ząbek czosnku dodaje lubianego aromatu oraz anchois, które można dodać bezpośrednio lub w postaci sosu Worcestershire.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij TUTAJ

Składniki: *

Składniki na sałatkę:
  • parmezan- 10 g
  • pszenne pieczywo- wg potrzeb
  • sałata rzymska- 2 szt
  • tuńczyk w oleju- 100 g
Składniki na sos:
  • anchois- 4 filety
  • sok z cytryny- 2 łyżki
  • czosnek- 1 zabek
  • jajka- 1 sztuka
  • ocet winny- 1 łyżeczka
  • oliwa- 100 ml
  • pieprz i sól-  do smaku 
* ilość na 2 osoby
macznego !

3 komentarze:

  1. Uwielbiam Cezara ale z tuńczykiem nigdy nie jadłam. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Cezar...chętnie bym zjadła :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...