sobota, 1 sierpnia 2015

Orkiszowe muffinki z borówkami

 Pszenica orkisz  zwyczajowo nazywana szpelcem lub orkiszem to
gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych.
Orkisz składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka,
2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe
nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki temu korzystnie wpływa na układ krążenia,
a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia,
 cynku i potasu oraz witaminy z grupy B i PP.
Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego.
 Wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Ponadto orkisz wzmacnia narządy zmysłów,
 wspomaga chorych po zawale serca i jest wskazany
 dla niedożywionych, wyczerpanych osób.   
  W XII wieku rozpropagowano orkisz, a wszystko dzięki mniszce
Hildegardzie z Bingen. Wychwalała ona zdrowotną moc orkiszu,
który według niej działa natłuszczająco i rozgrzewająco.
 Dziś orkisz powoli wraca do łask. Z orkiszu wytwarza się
wiele produktów. Dostępne są kasze, mąka, pieczywo,
 ziarno, otręby, płatki, syrop, kawa z orkiszu.  
My wykorzystałyśmy orkisz w postaci mąki oraz płatków
i upiekłyśmy muffinki, których smak dodatkowo wzbogaciłyśmy
borówkami, a wszystko osłodziłyśmy cukrem trzcinowym.
 
Zapraszamy !!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
na ok.12 sztuk
 
150 g mąki orkiszowej
75 g płatków (25 g orkiszowych+25 g jęczmiennych+ 25 g jaglanych)
mogą być dowolne,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
75 ml oleju
0,5 łyżeczki esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
ok.150 g owoców np. borówek
posypka z posiekanych migdałów - opcjonalnie
 
 
 
Jogurt, olej, jajka i esencje waniliową umieszczamy
w pojemniku i za pomocą rózgi


 
mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 
Przygotowujemy borówki.

 
W misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki
i mieszamy,

 
a następnie dodajemy do nich płynne.

 
Całość znowu za pomocą rózgi mieszamy

 
do połączenia składników.

 
Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.

 
Ciasto przekładamy do papilotek  i wkładamy do
nagrzanego 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut - najlepiej do tzw."suchego patyczka".
Muffinki przed pieczeniem można posypać
posiekanymi migdałami.





Smacznego !!!





15 komentarzy:

  1. Można śmiało napisać....na bogato :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne musiały być :)
    A te papilotki - piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :-) uwielbiam muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką wypasioną babeczkę to ja bardzo chcę :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się wykorzystanie mąki orkiszowej, taka zdrowsza wersja mufinek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe siostra 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Orkiszu w domu ci pod dostatkiem, a i na borówki w sklepach teraz promocje. Coś czuję, że muffiny zawitają u mnie na weekendzie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy to koniec tego bloga? Uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej,
    Oczywiście, że to nie koniec.
    Tapenda żyje pod adresem http://www.tapenda.pl/,
    z kolei wielbiciele przepisów Eli wciąż czekają z niecierpliwością na jej decyzje.

    pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. No to super. Piękna ta nowa odsłona.
    A jak długo Ela się jeszcze się będzie decydować?:) Jak można mieć takie dylematy?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię Wasz blog - jesteście niesamowicie kreatywne. No i jakość zdjęć - chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...