sobota, 1 sierpnia 2015

Orkiszowe muffinki z borówkami

 Pszenica orkisz  zwyczajowo nazywana szpelcem lub orkiszem to
gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych.
Orkisz składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka,
2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe
nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki temu korzystnie wpływa na układ krążenia,
a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia,
 cynku i potasu oraz witaminy z grupy B i PP.
Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego.
 Wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Ponadto orkisz wzmacnia narządy zmysłów,
 wspomaga chorych po zawale serca i jest wskazany
 dla niedożywionych, wyczerpanych osób.   
  W XII wieku rozpropagowano orkisz, a wszystko dzięki mniszce
Hildegardzie z Bingen. Wychwalała ona zdrowotną moc orkiszu,
który według niej działa natłuszczająco i rozgrzewająco.
 Dziś orkisz powoli wraca do łask. Z orkiszu wytwarza się
wiele produktów. Dostępne są kasze, mąka, pieczywo,
 ziarno, otręby, płatki, syrop, kawa z orkiszu.  
My wykorzystałyśmy orkisz w postaci mąki oraz płatków
i upiekłyśmy muffinki, których smak dodatkowo wzbogaciłyśmy
borówkami, a wszystko osłodziłyśmy cukrem trzcinowym.
 
Zapraszamy !!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
na ok.12 sztuk
 
150 g mąki orkiszowej
75 g płatków (25 g orkiszowych+25 g jęczmiennych+ 25 g jaglanych)
mogą być dowolne,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
75 ml oleju
0,5 łyżeczki esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
ok.150 g owoców np. borówek
posypka z posiekanych migdałów - opcjonalnie
 
 
 
Jogurt, olej, jajka i esencje waniliową umieszczamy
w pojemniku i za pomocą rózgi


 
mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 
Przygotowujemy borówki.

 
W misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki
i mieszamy,

 
a następnie dodajemy do nich płynne.

 
Całość znowu za pomocą rózgi mieszamy

 
do połączenia składników.

 
Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.

 
Ciasto przekładamy do papilotek  i wkładamy do
nagrzanego 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut - najlepiej do tzw."suchego patyczka".
Muffinki przed pieczeniem można posypać
posiekanymi migdałami.





Smacznego !!!





40 komentarzy:

  1. Można śmiało napisać....na bogato :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne musiały być :)
    A te papilotki - piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :-) uwielbiam muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką wypasioną babeczkę to ja bardzo chcę :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się wykorzystanie mąki orkiszowej, taka zdrowsza wersja mufinek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe siostra 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Orkiszu w domu ci pod dostatkiem, a i na borówki w sklepach teraz promocje. Coś czuję, że muffiny zawitają u mnie na weekendzie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy to koniec tego bloga? Uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej,
    Oczywiście, że to nie koniec.
    Tapenda żyje pod adresem http://www.tapenda.pl/,
    z kolei wielbiciele przepisów Eli wciąż czekają z niecierpliwością na jej decyzje.

    pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. No to super. Piękna ta nowa odsłona.
    A jak długo Ela się jeszcze się będzie decydować?:) Jak można mieć takie dylematy?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię Wasz blog - jesteście niesamowicie kreatywne. No i jakość zdjęć - chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Te jedzenie wygląda po prostu rewelacyjnie.Moim zdaniem dużo osób jedzeniem się zajmuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja żona ostatnio się mnie pytała co ma mi ugotować. Ja jej pokaże ten artykuł i powiem że to chcę mieć zrobione.

    OdpowiedzUsuń
  15. Very good article! We are linking to this particularly great content on our site. Keep up the great writing.

    OdpowiedzUsuń
  16. Thanks for sharing your info, valuable knowledge.

    OdpowiedzUsuń
  17. This is a really well written article.

    OdpowiedzUsuń
  18. Thanks for sharing a good content like this.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...