niedziela, 29 stycznia 2012

Ciasteczka kokosowe



…herbatka z cytrynką, albo pachnąca kawa i małe „co nie co” zimowym popołudniem. Oto przepis na kruche i pyszne ciasteczka.

CIASTO:
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 szczypty soli
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 jajo
  • 300 g mąki

    SPOSÓB WYKONANIA:


Ucieramy masło z cukrem, solą, migdałami, wiórkami kokosowymi i jajkiem. Wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5 mm. Wykrawamy kształty za pomocą foremek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasteczka, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy cukrem lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.

3 komentarze:

  1. Prezentują się cudnie i pewnie tak też smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają uroczo, aż chciałoby się sięgnąć po jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy da się zrobić wersję przepisów do druku?bardzo by się przydała.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...