wtorek, 13 marca 2012

Wiosenna rolada - WIELKANOCNE MENU


Rolada serowo-szpinakowa z łososiem

To rodzaj przystawki, przekąski świetnie komponującej się na wielkanocnym stole wśród tradycyjnych potraw. Prosty przepis składający się z niewielu składników zrobił furorę wśród moich domowników. Do wykonania tej roladki potrzebne nam będą m.in: torebka mrożonego szpinaku, mąka, jaja, 2 opakowania serka chrzanowego (np. ALMETTE), 100g wędzonego łososia, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.



WYKONANIE:
1 paczka mrożonego szpinaku
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Całość podsmażyć i odparować.

CIASTO:
4 jaja
szczypta soli
1 łyżka mąki (np.wrocławskiej)
zimny, odparowany i przyprawiony szpinak
Mikserem ubić 4 białka ze szczyptą soli (na sztywno), a następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Wyłączyć mikser i za pomocą rózgi wymieszać delikatnie dodawane do masy jajecznej mąkę i zimny szpinak. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (o wymiarach 28 x 39 cm) i piec ok.20 minut w temp. 190°C (TERMOOBIEG).
Po wystudzeniu posmarować ciasto serkami chrzanowymi (ALMETTE) oraz położyć wędzonego łososia, a następnie całość zwinąć w roladę.

6 komentarzy:

  1. Zniewalająca rolada, wyglada niesamowicie na tym zdjeciu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhmmm, wszystkie składniki tej rolady uwielbiam. Zwinięte razem wyglądają niezwykle smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy!!! Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś rewelacyjnego, wygląda oszołamiająco jak na taką roladę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...