Jeżeli szukacie przepisu na wilgotną, pulchną i oryginalnym
smaku babkę to właśnie znaleźliście…J
Przygotowanie jej jest nieskomplikowane, a z wykorzystaniem miksera szybkie.
Użyłam okrągłej formy (Ø 28cm) z tzw. kominkiem, którą dokładnie wysmarowałam
tłuszczem i posypałam bułką tartą.
SKŁADNIKI:
40 dag mąki (użyłam
wrocławskiej)
30 dag cukru
1 kostka KASI
6 jaj
1 torebka cukru
waniliowego
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
szczypta soli
0,5 puszki mandarynek w
syropie
WYKONANIE:
Mandarynki odsączyć na
sitku. Miękką KASIĘ utrzeć na puszystą masę z 25 dag cukru i cukrem waniliowym
oraz szczyptą soli. Pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku (kolejne
dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sito, a następnie po łyżce
dodawać do masy. Osobno ubić z 5 dag cukru białka na sztywną pianę i za pomocą
rózgi połączyć z masą. Do przygotowanej formy wlać ciasto, a na wierzchu ułożyć
cząstki mandarynek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C
(termoobieg). Kiedy ostygnie posypujemy cukrem pudrem i robimy sobie kawę lub
herbatę i delektujemy się pyszną babką J
Smacznego!!!
Nie próbowałam jeszcze takiej babki, ale te mandarynki mnie przekonują:)
OdpowiedzUsuńWoW! Takiej z mandarynkami i to z puszki jeszcze ie jadłam, ani nie robiłam! Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńJa lubię cytrynową, więc i ta pewnie jest pyszna!
OdpowiedzUsuń