czwartek, 26 kwietnia 2012

Babka mandarynkowa


Jeżeli szukacie  przepisu na wilgotną, pulchną i oryginalnym smaku babkę to właśnie znaleźliście…J Przygotowanie jej jest nieskomplikowane, a z wykorzystaniem miksera szybkie. Użyłam okrągłej formy (Ø 28cm) z tzw. kominkiem, którą dokładnie wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą.




SKŁADNIKI:
40 dag mąki (użyłam wrocławskiej)
30 dag cukru
1 kostka KASI
6 jaj
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5 puszki mandarynek w syropie


WYKONANIE:
Mandarynki odsączyć na sitku. Miękką KASIĘ utrzeć na puszystą masę z 25 dag cukru i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku (kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sito, a następnie po łyżce dodawać do masy. Osobno ubić z 5 dag cukru białka na sztywną pianę i za pomocą rózgi połączyć z masą. Do przygotowanej formy wlać ciasto, a na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg). Kiedy ostygnie posypujemy cukrem pudrem i robimy sobie kawę lub herbatę i delektujemy się pyszną babką J Smacznego!!!



3 komentarze:

  1. Nie próbowałam jeszcze takiej babki, ale te mandarynki mnie przekonują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. WoW! Takiej z mandarynkami i to z puszki jeszcze ie jadłam, ani nie robiłam! Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię cytrynową, więc i ta pewnie jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...