czwartek, 19 kwietnia 2012

Delikatny Bar




Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

 
Spotykane u nas nazwy handlowe to Bar, Labraks. Kupując tę rybę, wg. polskiej nomenklatury, stałam się właścicielem okonia morskiego J
To świetna ryba o smacznym i delikatnym mięsie, i przygotowałam ja w ten sposób, aby te właściwości zachować. 



Składniki:
  • 1 ryba- oczyszczona
  • 250 ml wywaru rybnego lub warzywnego *
  • 2-3 gałązki rozmarynu świeżego lub mrożonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa extra vergine
  • czarny mielony pieprz
  • cytryna
Sposób przygotowania
Do oczyszczonej ryby włożyć ząbki czosnku oraz rozmaryn. Na blaszkę do pieczenia wlać 2-3 łyżki oleju w miejscu gdzie zostanie położona ryba. Położyć rybę, wlać wywar i włożyć do piekarnika na ok. 15- 20 min. temp. 180° C termoobieg.


 * użyłam blaszki o wymiarze 34-24 cm. Ilość wywaru nie musi przekraczać ok. 5-6 mm. Zależy to również od wielkości ryby. Nie można dopuścić do całkowitego odparowania płynu, w razie potrzeby dolać odrobinę wywru lub wody. 

Gotową rybę wyfiletować, skropić cytryną i oliwą. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Sugeruję, w czasie filetowania, włożyć puste talerze na kilka chwil do gorącego wyłączonego już  piekarnika. To podtrzyma temperaturę filetów. 



Z czym podać rybę?  
Pieczone ziemniaki zawsze się sprawdzą. Propozycję na ich przygotowanie znajdziesz Tutaj.      


Smacznego !






8 komentarzy:

  1. Spotykana nazwa to rowniez strzępiel, a filetowanie nie jest konieczne zwlaszcza jesli mamy niezbyt duzy okaz. Kto z nas umie filetowac ryby, powiedzmy szczerze...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, filetowanie, to nic trudnego, a znacznie podnosi walory estetyczne ryby na talerzu. Ma to zanaczenie zarówno dla dorosłych jak i dzieci, którzy " nie lubią' ryby, bo widok ryby w całości na talerzu nie jest dla wszsytkich przekonujacy. Pozdrawiamy Tapenda

      Usuń
    2. Ale filetowanie jest chyba juz po upieczeniu ryby tuz przed podaniem? Jesli ryba jest dobrze upieczona, to nie sprawia to przeciez najmniejszej trudnosci.

      Usuń
  2. To prawda,że okoń /we Francji bar/ jest bardzo delikatną w smaku rybką i dlatego lubi delikatne doprawienie. Jak u Ciebie! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprosilabym sie do ciebie na taka rybke... Dobra ryba nie potrzebuje zbyt wielu dodatkow - wychodze z zalozenia, ze im prosciej, tym smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ryby są czyszczone w kilka minut 2 łyżkami lub łyżką i widelcem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...