Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Spotykane u nas nazwy handlowe to Bar, Labraks. Kupując tę rybę, wg. polskiej nomenklatury, stałam się właścicielem okonia morskiego J
To świetna ryba o smacznym i delikatnym mięsie, i przygotowałam ja w ten sposób, aby te właściwości
zachować.
- 1 ryba- oczyszczona
- 250
ml wywaru rybnego lub warzywnego *
- 2-3
gałązki rozmarynu świeżego lub mrożonego
- 2-3
ząbki czosnku
- oliwa
extra vergine
- czarny
mielony pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania
Do oczyszczonej ryby włożyć ząbki czosnku oraz rozmaryn.
Na blaszkę do pieczenia wlać 2-3 łyżki oleju w miejscu gdzie zostanie położona
ryba. Położyć rybę, wlać wywar i włożyć do piekarnika na ok. 15- 20 min. temp. 180°
C termoobieg.
Gotową rybę wyfiletować, skropić cytryną i oliwą. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Sugeruję, w czasie filetowania, włożyć puste talerze
na kilka chwil do gorącego wyłączonego już
piekarnika. To podtrzyma temperaturę filetów.
Z czym podać rybę?
Pieczone ziemniaki zawsze się sprawdzą. Propozycję na ich przygotowanie znajdziesz Tutaj.
Pieczone ziemniaki zawsze się sprawdzą. Propozycję na ich przygotowanie znajdziesz Tutaj.
Smacznego !
Spotykana nazwa to rowniez strzępiel, a filetowanie nie jest konieczne zwlaszcza jesli mamy niezbyt duzy okaz. Kto z nas umie filetowac ryby, powiedzmy szczerze...?
OdpowiedzUsuńAnia, filetowanie, to nic trudnego, a znacznie podnosi walory estetyczne ryby na talerzu. Ma to zanaczenie zarówno dla dorosłych jak i dzieci, którzy " nie lubią' ryby, bo widok ryby w całości na talerzu nie jest dla wszsytkich przekonujacy. Pozdrawiamy Tapenda
UsuńAle filetowanie jest chyba juz po upieczeniu ryby tuz przed podaniem? Jesli ryba jest dobrze upieczona, to nie sprawia to przeciez najmniejszej trudnosci.
UsuńProste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo prawda,że okoń /we Francji bar/ jest bardzo delikatną w smaku rybką i dlatego lubi delikatne doprawienie. Jak u Ciebie! Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńWprosilabym sie do ciebie na taka rybke... Dobra ryba nie potrzebuje zbyt wielu dodatkow - wychodze z zalozenia, ze im prosciej, tym smaczniej :)
OdpowiedzUsuńMaggie, wpadaj, zapraszamy i pozdrawiamy Tapenda
Usuńryby są czyszczone w kilka minut 2 łyżkami lub łyżką i widelcem.
OdpowiedzUsuń