niedziela, 13 maja 2012

Orecchiette z Brokułem i Szynką Długodojrzewającą



Orecchiete to jedna z naszych ulubionych past. 
Właściwie, to musiałabym pisać to samo przy okazji wszystkich makaronów, ale jest wyjątek, nie jest nam po drodze z fusilli, nawet nie wiem dokładnie dlaczego; po prostu nie kupujemy go od zawsze. 
A powracając do orecchiette, bardzo dobrze komponują się z brokułem. Dodaliśmy odrobinę szynki długodojrzewającej, trochę dodatków i przypraw..... i był szał :)


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

14 komentarzy:

  1. Błagam Was, tylko nie "pasta"...
    A swoją drogą jestem bardzo ciekawa, jak smakuje szybka długodojrzewająca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi się ustosunkować do twojego komentarza. Wydaje się być negujący, ale nie wiem, na co się powołujesz.Z tego powodu nie chcę wszczynać niepotrzebnej polemiki :P

      Pozdrawiamy Tapenda

      Usuń
    2. W liście składników jest zabawna literówka :)
      Mam nadzieję, że szybek nie jadacie, bo to może być niebezpieczne.

      Usuń
    3. "szybka" szynka POPRAWIONA ha ha ha
      Dzięki
      Pozdrawiamy Tapenda

      Usuń
    4. a dlaczego nie makaron po prostu..?

      Usuń
    5. Dobre pytanie :)
      Odpowiedź jest następująca: wiele naszych przepisów pochodzi z kuchni włoskiej, którą trochę czujemy, a zatem nie stosujemy uogólnień. "Makaron z brokułem" było by to uogólnieniem. Wszystkie przepisy na makarony, które są publikowane na Tapenda zalecają konkretny rodzaj makaronu, który jest we Włoszech popularny, lubiany, tradycyjny z danym sosem, czy dodatkami. Tak ma się sprawa np. z orecchiette i brokułami. Zawsze jednak ostateczny wybór makaronu zależy od indywidualnych preferencji.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
    6. Dziękuje:) to ja zrobie za chwile ze świderkami:)
      bardzo cieszę się, że trafiłam na Waszą stronę

      Usuń
    7. i też z pewnością wyjdzie pysznie z fusilli.
      Proszę wpaść do nas w przyszłych daniach. Akurat to dania pojawi się wkrótce na stronie w konwencji " krok po kroku"
      Powiadomimy o tym na naszym fanpage`u na FB

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. Kolejny świetny przepis!

    Idealnie się składa, bo mam akurat San Daniele w lodówce i zastanawiałam się jak ją podać, żeby było inaczej niż dotychczas. Teraz już wiem, dziękuję za fajny pomysł :)

    Z sobotnimi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. San Daniele, masz w lodówce.... Szczęściara :D !
      Pozdrawiamy Tapenda

      Usuń
  3. Świetna propozycja na obiad. Zapisane do zrobienia :]

    OdpowiedzUsuń
  4. GAbi W.
    Niestety musiałyśmy moderować twój komentarz. Być może miałaś dobrą wolę, jednak uznałyśmy go za reklamę pewnego producenta. Zostawiamy jednak twój przepis:
    Gabi W. pisze:
    Jeśli można podaję mój przepis, podobny ale trochę uproszczony. Brukuł gotujemy i rozgniatamy widelcem, pokrojoną w paski szynkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tyle gęstej śmietanki, aby powstała papka. Dodajemy ugotowany aldente makaron.


    Pozdrawiamy zespół
    Tapendy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, faktycznie nie pomyślalam, że nie powinnam podawać żadnych nazw. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że po raz pierwszy zamieściłam komentarz i to nie tylko na tym bloogu, ale w ogóle. Korzystam z Waszych przepisów, zresztą z pełną satysfakcją. za co bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. spox :D
      Dziękujemy, że się u nas zadomowiłaś :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Zespół Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...