środa, 9 maja 2012

Pizza w poznańskim Baraboo . Subiektywna opinia



Gioachino Antonio Rossini, jeden z najwybitniejszych twórców muzyki operowej, kompozytor min. „Cyrulika Sewilskiego”  urodził się w Pesaro, w miejscowości płożonej w środkowych Włoszech nad Adriatykiem.
Mieszkańcy Pesaro, wpadli na genialny pomysł i zadbali, aby każdy turysta odwiedzający ich miasto, pamiętał, że właśnie stamtąd pochodzi artysta.
Tak powstała Pizza Rossini, jedyna, unikalna, którą można zamówić tylko w 2 miejscach w Europie- w Pesaro, a teraz również w Poznaniu w otwartej w tym roku restauracji – pizzerii Baraboo



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

10 komentarzy:

  1. Barzo dobry pizza

    OdpowiedzUsuń
  2. jajko i majonez na pizzy mnie nie przekonują:) ....ale już samo cienkie ciasto jak najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolka, mnie to też 16 lat temu odrzucało. Dopóki nie spóbowałam :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapedna

      Usuń
  3. Ciekawe miejsce ,a i pizza też zaskakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za recenzję, może niedługo będę miała okazję spróbować.
    A o naprawdę dobrą pizzę w PL wcale nie tak łatwo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie w czasie euro 2012 :D

      pozdrawiamy serdecznie
      Tapedna

      p.S. Dziś bylo pełno w knajpie: Ukraina- Anglia 0-1

      Usuń
  5. Mój faworyt to nr 17 :) Rucola, parmeńska mmmmmmmmmmm i te oliwy :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Figa :) menu kończy się na 16 rodzajach pizzy :P

      pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  6. Mialem okazje ostanio byc w tym przereklamowanym barze . Po pierwsze nie jest to restauracja poniewaz brak tam pelnej obslugii kelnerskiej. I juz samo to ze za jedzenie musimy zaplacic 40 min przed podaniem na pewno nie jest mile widzianym akcentem. Do tego po zaplaceniu i zamowieniu dwoch napojow w butelce dostalem je doslownie do reki bedac zmuszonym zaniesc je sobie do stolika ...wow. Poza tym czekajac w kolejce rzucil sie w oczy bardzo nie mily obrazek minowicie slynny drewniany piec do pizzy zostal przez jednego z kucharzy wytarty w srodku szmata ktora wygladala jak od podlogi ( mam nadzieje ze nnie byla)
    Do sedna : Zamowilem 2 przystawki zupe krem z pomidorow i bruschette pomodoro oraz pizze peperoni. Najpierw krem z pomidorow ..a raczej cos co mialo go przypominac : brazowa zupa w ktorej kompletnie dominowalo oregano i inne suszone ziola szcerze mowiac duzo nie roznila sie od slynnego fatalnego sosu bolonskiego w tanim Piccolo. bruschetta to kopletna kpina , 3 kawalki najtanszego mrozonego pieczywa czosnkowego z salasa pimidorowo ziolowo czosnkowa i serem : poza swiezym czosnkiem ktory kompletnie zabil smak wszystkiego nic tam nie bylo czuc. No i pizza na szcescie jedyna rzecz jadalna , ciasto mega cienkie , sera jak na lekarstwo, salami najtansze niestety pizza byla od spodu i miejscami od gory spalona ( kolor czarny ). ogolna ocena 5/10 Jest duzo lepszych miejsc w Poznanu z wloska kuchnia wiec raczej tam nie wroce .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiem Ci tak:
      nie jadłam w Baraboo niczego więcej opócz pizzy, gdyż nieskomnie powiem, że najlepsza kuchnia włoska w Poznaniu znajduje się w moim domu, z jedym wyjątkiem- nie robie pizzy gdyż nie mam pieca, który był by w stanie wypiec cienkie ciasto pizzy w 5 minut.
      Tylko na tzw. oko mogę ( oglądając talerze na innych stolikach) mogę powiedzieć, że pozostałe dania, to raczej quasi kuchnia włoska, nie wnikając w szczegóły mojej oceny, co być może - może byc zbieżne z twoją opinią.
      Niemniej jednak pizzy z Baraboo będę bronić, bo to akurat dla mnie miły wyjątek. Oczywiście to kwestia gustu.

      Jeśli jesteś fanem pizzy proponuję odwiedzić hotel Fortezza, a właściwie ich restaurację. Jak dla mnie pyszna pizza, sałatki nie zamawiajj, bo nie umieją jeszcze robić dressingów, serio ! :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...