wtorek, 22 maja 2012

Ragu`. Przepis najbardziej tradycyjny





Ragu` to  najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza, z kolei w XX w. receptura, dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. 



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ




20 komentarzy:

  1. Jak prosto a pysznie. Dzięki za wiadomość co do ragu, nigdy nie związałabym go z sosem bolonskim, a tu proszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały sos, sama przyjemność jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do sosu bolońskiego dodaję sporą ilość przecieru pomidorowego, żeby właśnie zmniejszyć kaloryczność i pochłanianą ilość mięsa. Dobrze jest też dodać wino Marsala i zioła, które ułatwiają trawienie. Wiem, że to odstępstwo od tradycji, ale mi tak smakuje bardziej;)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith i bardzo dobrze, że dodajesz swoje ulubione zioła. Tradycyjna wersja włoska- bolońska, to nie znaczy, że najlepsza :)
      Nigdy nie jadam ragu we Włoszech, wolę sięgnąć po jakieś nowości, ale jestem przekonana, że każda prowincja coś tam swojego "tradycyjnego " dorzuca.

      Pozdrawiamy Tapenda

      Usuń
    2. Musisz nadrobić. Koniecznie.
      Np w Ravennie.
      Się rozmarzyłam

      Usuń
    3. Kurcze, Ravennę mam zawsze po drodze, ale i nie po drodze, to zanczy musiałabym trochę skręcić w bok w drodze do celu, a przeważanie na tych ostatnich kilometrach już jestem wypstrykana ;)
      Dziekujemy jednka za informację i pozdrawiamy serdecznie :D

      Tapenda

      Usuń
  4. Kiedys wyprobuje te najbardziej tradycyjna z tradycyjnych wersje. I guzik mnie interesuje, ze to bomba kaloryczna. Taka bomba (jedzona z umiarem, oczywiscie) jeszcze nikogo nie zabila ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, bardzo zdrowe podejście do jedzenia.
      Fantastycznie!

      pozdrawiamy Tapenda

      Usuń
  5. w pierwszym zdjęcie się zakochałam ....urocze:) ...a sama potrawa bardzo smakowicie wyglada:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolka, to specjalnie, na pokuszenie :D

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Ragù nie oznacza tylko ragù bolognese. To ogolnie pojety sos na bazie miesa. Nie tylko w pomidorach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anthony, masz rację. Etymologia słowa zdaje się, że pochodzi z języka francuskiego. Mnie chodziło w poście o odniesienie potrawy do jej nazewnictwa, czyli sosu bolońskiego- tak określanego min. w RP do Ragu`- tak określonego we Włoszech ;)

      Pozdrawiamy Tapenda

      Usuń
  8. co to za kawałek na górze do odsłuchania? proszę, podajcie nazwę

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy kawałek to: muzyka z filmu FORREST GUMP-autorstwa James`a Horner, a potem towarzyszy nam Aaron Zigman i jego muzyka z filmu "The Notebook"

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna, smaczna strawa. Polecam przepis! :) Ja dodałem do smaku troche papryki ostrej, ale to już moje "widzimisie" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważniejsze, żeby kubki smakowe miały radochę, a jeśli cieszą się z powodu ostrej papryki, to nie ma sensu psuć im zabawy.
      Dziękujemy za komentarz.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  11. oblizuje i wylizuje co się da... ;] Uwielbam Was dziewczyny:)

    back taste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy serdecznie :D

      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...