poniedziałek, 18 czerwca 2012

... i truskawki czyli sezon trwa


Sezon truskawkowy trwa. Oby jak najdłużej, bo to najwdzięczniejszy owoc zjadany w różnej postaci i formie. Wiadomo najlepszy prosto z krzaczka ;). Pięknie prezentujący się na talerzu i podnoszący walory smakowe ciast i deserów. Tym razem pulchna i lekka rolada. Zapraszamy!




CIASTO – BISZKOPT:

8 jaj
¾ szklanki cukru
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do   pieczenia
2-3 płaskie łyżki kakao

Za pomocą miksera ubijamy białka z cukrem i szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany, a następnie dalej miksujemy dodając po jednym żółtku. W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe, sypkie składniki ze sobą i przesiewamy. Wyłączamy mikser. Dodajemy sypkie składniki do masy jajecznej i za pomocą rózgi delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę (o wymiarach 36x37cm – oryginalna z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut (temperatura 150°C termoobieg). Kiedy ciasto lekko przestygnie kładziemy na wierzch kawałek papieru do pieczenia i całość delikatnie zwijamy ( w rulon) i odstawiamy.




MASA ŚMIETANOWA:

800 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 śmietan-fixy
Przygotować według przepisu na opakowaniu.





Potrzebne będą oczywiście truskawki ok.20 sztuk.



SPOSÓB WYKONANIA:

Rozwijamy uprzednio zawinięty w rulon biszkopt i jego wierzch smarujemy masą śmietanową. Wzdłuż jednego boku układamy truskawki – jedna za drugą i delikatnie zwijamy roladę. Całość dekorujemy śmietaną oraz truskawkami i np. płatkami czekoladowymi. Schładzamy przed podaniem. SmacznegoJ

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam rolady ... zjadłabym chętnie z 2 kawałeczki do porannej herbaty:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna Wasza cudowna propozycja na ciasto z truskawkami!
    Jak dla mnie bomba i do tego jak pięknie wygląda. Mistrzostwo świata w kategorii rolad :)

    Miłego dnia!
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawek nigdy dość!:) smakowita roladka, akurat na w sam raz na taką pogodę:D

    OdpowiedzUsuń
  4. też robiłam kilkakrotnie tą roladę :) Wasza propozycja wygląda obłędnie ahhh może wysłałybyście mi kawałek?:D
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tapenda
    Dziękujemy wam Kochane za przesympatyczne komentarze:):)
    Zapraszamy do nas jak naaaajczęściej!!!
    Pozdrawiamy serdecznie:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj taaak... to jest to, co z chęcią bym teraz zjadła. Truskawki, masa śmietanowa i ciasto... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolada jest przepiękna, a to, że jest kakaowa sprawia, że rzuciłabym się na nią tu i teraz!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...