sobota, 28 lipca 2012

Karkówka po królewsku



Kakówka ta z całą pewnością  gościła na stołach królewskich, a biesiadnicy  zachwycali się jej smakiem. Ten prosty a jednocześnie efektowny sposób przygotowania mięsa zrobi na Was wrażenie...  :) Polecamy!!!






SKŁADNIKI:

·         karkówka  wieprzowa  -  6-8 plastrów

·         olej

·         ulubione przyprawy ( np. suszony czosnek, sól, pieprz, tymianek)

·         ok. 1kg kurek świeżych lub mrożonych

·         1 łyżka tłuszczu

·         0,5 średniej cebuli

·         3 łyżki śmietany 30%

·         ser  żółty (ok. 1 szklanki startego)










SPOSÓB WYKONANIA:

Oryginalną blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Plastry karkówki smarujemy z obu stron olejem i  posypujemy przyprawami, a następnie wkładamy do nagrzanego (185°C termoobieg) piekarnika i pieczemy ok.40 minut.  Następnie oczyszczone grzyby gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy i wkładamy razem z cebulką na gorącą patelnie, gdzie  całość  podsmażamy dodając pod koniec śmietanę. Wyjmujemy z pieca podsmażoną karkówkę i na każdy plaster mięsa wykładamy kurki i posypujemy startym żółtym serem.  Całość pieczemy jeszcze przez ok.10 minut. Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Bomba!

    Z kurkami chyba każde mięso smakuje wyśmienicie. Ciekawi mnie dodatek żółtego sera, bo kurek w połączeniu z mięsem i serem jeszcze nigdy nie jadłam.

    A tak w ogóle to dobrze się składa, bo kurki mam w lodówce, więc dziś będą u mnie na obiad :)

    Z sobotnimi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, hmm, hmm, ale królewskie danie, normalnie a zazdroszczę, bo choć kurki mam, to jestem bez karkówki i dziś mało gotownia...ale przepis jak najbardziej do zapisania! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie na ogromny apetyt, który dziś mam!!! :) Bardzo smakowicie, jak zwykle u Was :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja na wykorzystanie kurek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie dla krola!!! pycha ... oj jak ja bym teraz takie wchlonela ze dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne! Kurki zdominowały również mój jadłospis w ostatnich dniach.Ta karkówka zrobiła niemałe zamieszanie w moich planach żywieniowych, chyba zrobię ją zamiast planowanej polędwiczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym mieć dzisiaj podany taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak długo gotuje się kurki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...