Kakówka ta z całą pewnością gościła na stołach królewskich, a biesiadnicy zachwycali się jej smakiem. Ten prosty a jednocześnie efektowny sposób przygotowania mięsa zrobi na Was wrażenie... :) Polecamy!!!
SKŁADNIKI:
·
karkówka
wieprzowa - 6-8 plastrów
·
olej
·
ulubione przyprawy ( np. suszony czosnek,
sól, pieprz, tymianek)
·
ok. 1kg kurek świeżych lub mrożonych
·
1 łyżka tłuszczu
·
0,5 średniej cebuli
·
3 łyżki śmietany 30%
·
ser
żółty (ok. 1 szklanki startego)
SPOSÓB WYKONANIA:
Oryginalną blachę z piekarnika wykładamy papierem do
pieczenia. Plastry karkówki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawami, a następnie wkładamy
do nagrzanego (185°C termoobieg) piekarnika i pieczemy ok.40 minut. Następnie oczyszczone grzyby gotujemy w
wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy i wkładamy razem z cebulką na gorącą
patelnie, gdzie całość podsmażamy dodając pod koniec śmietanę.
Wyjmujemy z pieca podsmażoną karkówkę i na każdy plaster mięsa wykładamy kurki
i posypujemy startym żółtym serem.
Całość pieczemy jeszcze przez ok.10 minut. Smacznego!!!
Bomba!
OdpowiedzUsuńZ kurkami chyba każde mięso smakuje wyśmienicie. Ciekawi mnie dodatek żółtego sera, bo kurek w połączeniu z mięsem i serem jeszcze nigdy nie jadłam.
A tak w ogóle to dobrze się składa, bo kurki mam w lodówce, więc dziś będą u mnie na obiad :)
Z sobotnimi pozdrowieniami,
Edith
Hmm, hmm, hmm, ale królewskie danie, normalnie a zazdroszczę, bo choć kurki mam, to jestem bez karkówki i dziś mało gotownia...ale przepis jak najbardziej do zapisania! Pysznie!
OdpowiedzUsuńDanie na ogromny apetyt, który dziś mam!!! :) Bardzo smakowicie, jak zwykle u Was :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja na wykorzystanie kurek. :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie dla krola!!! pycha ... oj jak ja bym teraz takie wchlonela ze dwie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Kurki zdominowały również mój jadłospis w ostatnich dniach.Ta karkówka zrobiła niemałe zamieszanie w moich planach żywieniowych, chyba zrobię ją zamiast planowanej polędwiczki!
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć dzisiaj podany taki obiad :)
OdpowiedzUsuńjak długo gotuje się kurki?
OdpowiedzUsuń