czwartek, 19 lipca 2012

Wątróbka cielęca, masło i szałwia


Kilka miesięcy minęło od ostatniej kolacji na której raczyliśmy się wątróbką, wtedy przyrządzoną z dodatkiem masła i wina. Znów w sklepie mięsnym szczęście się do mnie uśmiechnęło i dostałam "nieosiągalną" wątróbkę cielęcą. Tym razem wątróbka, taka jaką najbardziej lubię z masłem i szałwią. To co mi się naprawdę podoba, w jej przyrządzaniu to to, że to „strasznie” szybka kolacja i „straszenie” dobra. 





Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ



Składniki: *
  • 30-40 dkg wątróbki cielęcej
  • garść listków świeżej szałwii
  • kopiasta łyżka masła
  • odrobina OEV
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • mąka pszenna do panierowania- opcja

*ilości orientacyjne na 2 osoby




Sposób przygotowania :
Wątróbkę należy dokładnie oczyścić z błon i pokroić na 3-4 mm plasterki. Do średnio rozgrzanej oliwy dodać masło i rozpuścić na patelni. Dodać listki szałwii, ( kilka zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy) Tłuszcz aromatyzować  szałwią przez 2-4 minuty. Dodać wątróbkę. Smażyć na dość ostrym ogniu ok. 2-3 minuty na każdej stronie. Dodać resztę szałwii, oprószyć pieprzem i osolić do smaku na sam koniec smażenia. Podawać z np. z bagietką, puree ziemniacznym.

Smacznego !




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam aromat szałwii. Niestety za wątróbką nikt u mnie nie przepada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Malwinką!
      Szałwia faktycznie idealnie nadaje się do wątróbki i zresztą nie tylko do niej. Sama jej nigdy nie robiłam (poza warsztatami kulinarnymi), bo u mnie w domu nie miałaby wzięcia. Jednak rozumiem i szanuję to, że ma swoich licznych wielbicieli i może być naprawdę smakowita:)

      Pozdrawiam Was serdecznie,
      Edith

      Usuń
  2. tak jak wszystko, wątróbka ma swoich zwolenników, ale i przeciwników. Wiele rzeczy mi kiedyś nie smakowało, ale i wiele razy zmieniałam zdanie :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Wątróbka z szałwią to znany patent, czy może Wasz pomysł? Nigdy nie spotkaliśmy się z takim połączeniem, rozumiem, że zachęcacie :) Połowa z nas, a czasami nawet i 3/4 z nas uwielbia wątróbkę cebulką, pieczarkami i jabłkiem. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, niestety to nie nasz patent. Znany.... włoski :)
    Akurat u mnie nie przejdzie jedzenie z owocami, bo PRZECIEŻ tak się nie je :)), jak głosi udziałowiec Tapendy .

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...