niedziela, 5 sierpnia 2012

Dietetyczny mintaj z piekarnika


Kiedy żar z nieba spływa, albo waga nam się „zepsuła” ;) szukamy lekkich potraw. Do takich niewątpliwie należy mintaj w towarzystwie pomidorów, czerwonej cebuli oraz świeżego koperku i uprażonych płatków migdałowych. Zapraszamy!!!



SKŁADNIKI:

·         opakowanie mrożonego mintaja (1kg na 4 osoby)

·         2 średnie pomidory

·         1 średnia czerwona cebula

·         2 łyżki oleju

·         sól, pieprz

·         1 cytryna

SPOSÓB WYKONANIA:
Mintaja rozmrozić i opłukać. Każdy kawałek ryby przekroić na pół i ułożyć w nasmarowanej (1 łyżką oleju) formie żaroodpornej. Pomiędzy mintaja ułożyć plasterki pomidorów i cebuli. Całość przyprawić, wycisnąć sok z połówki cytryny i polać pozostałym olejem. Pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) przez ok.40 minut. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, posypujemy świeżym koperkiem i uprażonymi płatkami migdałowymi. Polecamy!!!!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...