podajemy jako
przystawkę, albo zamiast serów i deseru. Szybkie, efektowne, a
przede wszystkim pyszne danie świetnie smakuje zarówno prosto z piekarnika jak i zimne. Polecamy zwłaszcza, że sezon gruszek
trwa, a ser wybieramy taki, który najbardziej lubimy. My wybrałyśmy GORGONZOLĘ DOLCE.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
3 dojrzałe, ale twarde
gruszki
15g masła
1 łyżka miodu (np.
wielokwiatowego)
1 łyżeczka octu
balsamicznego
6 łyżeczek sera GORGONZOLI DOLCE
2 łyżki posiekanych orzechów
pistacjowych
SPOSÓB WYKONANIA:
Podgrzewamy piekarnik
do temperatury 180°C (termoobieg). Obieramy gruszki, kroimy na połowy i usuwamy
gniazda nasienne. Podgrzewamy masło na patelni i podsmażamy przez ok. 10 minut
połówki gruszek z obu stron. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i delikatnie obracamy gruszki, aby dokładnie
pokryły się miodem. Delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wklęsłą
strona do góry. Polewamy sosem z pieczenia, a do wgłębień wkładamy gorgonzolę.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy
posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Niby tak prosto, a jednak tak smakowicie. Stworzyłaś cudny zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńDzięki Whiness ;)
UsuńPolecamy i pozdrawiamy cieplutko :):)
Tapenda
Musza być obłędne!:D
OdpowiedzUsuńPyszne, klasyczne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Bardzo lubię połączenie gruszek i gorgonzoli!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis - muszę koniecznie go wypróbować.
OdpowiedzUsuńcałkiem fajnie wygląda. Jakim innym serem mogę zastąpić gorgonzolę?
OdpowiedzUsuń( najlepiej nie pleśniowym )przyjemnego Week
Małgosiu!
UsuńWedług nas, naaajlepiej smakują sery dojrzewające...ale jeśli nie przepadasz za takimi możesz podpiec tylko na patelni gruszki i zaserwowac je z np. waniliowym twarożkiem posypanym prażonymi płatkami migdałowymi ;) O i deser gotowy!
Pozdrawiamy!!!
Tapenda
o, gruszek z serem to ja jeszcze nie jadłam, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się niesamowicie :-) Zapisujemy do wypróbowania przy najbliższej okazji... a może i teraz, bo akurat mamy wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńTapenado.
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem. najwspanialsza jakość!
idealnie zbilansowane smaki. harmonia i ład plus
piękny wygląd.
REWELACJA :) uwielbiam.
OdpowiedzUsuńznam to połączenie, jest wspaniałe.....
OdpowiedzUsuńbardzo efektowny i pięknie podany deser!
OdpowiedzUsuńpyszne, do dej pory podobne połączenie podawałam na zrumienionych bagietkach, ale w sumie po co się zapychać pieczywem skoro grucha i ser są takie smaczne :) mniam
OdpowiedzUsuńPiękne, zdrowe i smaczne : ) Czego chcieć więcej !
OdpowiedzUsuńPolecamy taaakie połączenia!
OdpowiedzUsuńZapraszamy na nasz blog ;);)
Dziękujemy za komentarze i jeszcze letnio pozdrawiamy:):)
Tapenda